Bevándorlás: nem szabad szítani a félelmeket

Fontos, hogy kiegyensúlyozottságon alapuló európai megoldás szülessen.

MTI
2015. 10. 05. 16:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migrációs válság kapcsán hazánkba látogatott, a Bundestag zöldpárti alelnöke és Csehország nagykövete. Előbbi, azaz Claudia Roth szerint tudatában kell lenni annak, hogy az Afganisztánból, Irakból, Szíriából érkezők azért menekülnek el, mert ott nem lehet élni. Jelezte: örömmel fogadta, hogy az LMP támogatja az európai kvótarendszer kialakítását, mivel fontos, hogy kiegyensúlyozottságon alapuló európai megoldás szülessen erre a helyzetre, hiszen az európai értékközösséget érő óriási kihívást csak együtt lehet megoldani. Németország nem tudja és nem akarja egyedül vállalni ennek a felelősségét – jelentette ki Claudia Roth, aki szólt arról is, hogy megszüntetni, minimalizálni kell a menekülthullámot kiváltó okokat, ezek között említve a fegyverkereskedelmet is.

Annak a reményének adott hangot, hogy Magyarország komoly és konstruktív szerepet játszik a klímaváltozás elleni harcban is, amely a menekülthelyzet miatt jelenleg háttérbe szorult, noha egyes kutatások szerint a globális felmelegedés miatt akár 400 millió ember is elhagyhatja jelenlegi lakhelyét. Schiffer András, az LMP társelnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, Magyarországnak osztoznia kell a közös európai bevándorláspolitikában, nem vonhatja ki magát egy közös európai megoldásból, és nyíltan beszélni kell a válság alapvető okairól. Ezek között említette a természeti erőforrások elrablásáért folytatott háborús politikát, a szegény országokra kényszerített egyenlőtlen kereskedelmi feltételeket, a képzett munkaerő elszívását a periféria és a félperiféria országaiból, valamint a klímaváltozás következményeit.

A szintén Budapesten tartózkodó cseh nagykövet, Juraj Chmiel szerint nemcsak a jelenlegi bevándorlási helyzet kezelésére kell közös megoldást találni, hanem a kérdés hosszú távú rendezésére is. A politikus az Országgyűlés európai ügyek bizottságának hétfői ülésén elmondta, hogy a migránsokkal kapcsolatos kvótákról tartott uniós szavazás előnyének nevezte, hogy végre lezárult a hosszas vita a javaslatról, és most már foglalkozhatnak más, fontosabb kérdésekkel a bevándorlási helyzet megoldásáért. Közölte: Csehország nem támadja meg jogilag a kvótákról született döntést, de az unión belüli szabad mozgás joga miatt nem hiszi, hogy a jelenlegi jogi környezetben a kötelező kvótarendszer jelentené a megoldást. A megoldás az Európai Unión kívül van – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.