Egészségügyi szűrővizsgálatra kötelezhetők a menedékkérők

Az Országgyűlés kedden felhatalmazta az országos tisztifőorvost.

MTI
2015. 10. 20. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány mindent megtesz, minden jogi lehetőséget megvizsgál és javaslatot terjeszt a parlament elé azért, hogy ne kelljen alkalmaznia a kötelező kvótákat, és Magyarországnak „ne kelljen befogadnia kötelező módon egy menekültet se” – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.

Kontrát Károly emlékeztetett: korábban az Európai Tanács önkéntes kvótáról foglalt állást, majd szeptember 22-én az Európai Unió (EU) belügyminiszteri tanácsa először 40 ezer, majd 120 ezer, összesen 160 ezer menekült két éven belüli befogadásáról és „elosztásáról” döntött.

Hangsúlyozta: ennek a megtámadására van jogi lehetőség december 4-ig. A kormány a lehető legnagyobb parlamenti támogatással lépne fel ez ellen, ezért a miniszterelnök ötpárti frakcióvezetői egyeztetést tartott. Hozzátette: a kormány tárgyalja ezt a javaslatot, és a parlament elé terjeszti, amely hamarosan szintén tárgyalja. A magyar álláspont kezdettől fogva elutasító a kvótákkal szemben – mondta Kontrát Károly, hozzátéve: azt hangsúlyozták, hogy a kvóta nem megoldás, mert a görög határt kellene megvédeni, hiszen Görögországból „naponta tízezer ember indul el”.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke hétfőn azt mondta, hogy november 2-án a parlament napirendjén lesz a kötelező kvóta kérdése.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter október 6-i budapesti sajtótájékoztatóján közölte: Orbán Viktor miniszterelnök utasította Trócsányi László igazságügyi minisztert, hogy készítsen olyan javaslatokat a kötelező kvótákkal szembeni fellépésről, amelyek – az ötpárti tanácskozás alapján – élvezni fogják a parlamenti pártok többségének támogatását. A kormányhatározatot a parlament elé tárják, ugyanis erős felhatalmazással szeretnék felvenni a küzdelmet a kötelező kvótákkal szemben – magyarázta. Hozzátette: a december 4-ei jogvesztő határidő időt ad a kormánynak, hogy teljesítse a pártok kérését.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője október 5-i budapesti sajtótájékoztatóján a kötelező kvótarendszerrel lehetséges eszközök között említette az úgynevezett európai polgári kezdeményezést, valamint azt, hogy az EU luxembourgi székhelyű bíróságához fordulnak. Utóbbival kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a szlovák kormány már bejelentette: az EU-bírósághoz fordul.

Az Országgyűlés kedden felhatalmazta az országos tisztifőorvost, hogy kötelező egészségügyi szűrővizsgálatot rendelhessen el a menedékkérőknek a tömeges bevándorlás okozta vagy más egészségügyi válsághelyzetekben. A képviselők 160 igen szavazattal, 5 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett fogadták el Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének erről szóló javaslatát, amely a kihirdetését követő napon lép hatályba. A szűrővizsgálatok helyét a menekültügyi hatóság jelölheti ki.

A Ház döntése értelmében ha a menekültstátuszért folyamodó az államhatárról szóló törvény szerinti tranzitzónában adja be kérelmét, akkor ott kell elvégezni a szűrővizsgálatot. Ebben az esetben a tranzitzónából az ország területére való belépés feltétele egy igazolás, amelyet a szűrővizsgálatot végző szerv állít ki a vizsgálati minták levételéről.

A törvénymódosítás kimondja, hogy tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben az egészségügyi válsághelyzeti szabályok alkalmazandók, ami Balog Zoltán indoklása szerint lehetővé teszi az egészségügyi ágazat hatékony reagálását, Magyarország közegészségügyi-járványügyi biztonságának szavatolását.

Az elfogadott szabályozás azt is tartalmazza, hogy az egészségügyi válsághelyzeti ellátásban részt vevőknek az egészségbiztosítás által fedezett összegen felül felmerülő költségeit a központi költségvetés téríti meg.

Balog Zoltán általános indoklásában azt írta: Magyarország közegészségügyi-járványügyi helyzete jelenleg stabil, azonban a tömeges bevándorlás okozta migrációs nyomás szükségessé tesz olyan intézkedéseket, amelyekkel a kialakult helyzet hatékonyan kezelhető. A most javasolt szabályok biztosítják az ország közegészségügyi-járványügyi védelmét – hangsúlyozta a miniszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.