Egy hét múlva terítéken az Altus

Jövő csütörtökön hallgatja meg Walter Deffaat az Altus-ügyben az EP költségvetési ellenőrző bizottsága.

Győr Ágnes
2015. 10. 08. 4:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismeretes, a magyar kormány és az Európai Bizottság (EB) között hónapok óta feszültség van Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció jelenlegi elnöke cégének uniós megbízása miatt, amely a kabinet álláspontja szerint tiltott pártfinanszírozásnak minősül. Lázár János kancelláriaminiszter június elején Brüsszelbe utazott, hogy erről személyesen győzze meg a főigazgatót, a találkozón azonban nem közeledtek az álláspontok.

Az EB korábban lapunkkal azt közölte, bár szívesen beszélgetnek a kormány képviselőjével az ügyben, szerintük nincs igazán miről. Véleményük szerint ugyanis az Altus kiválasztása a nemzetközi konzorcium vezetésére teljesen szabályos volt. Mint korábban írták, a cég által vezetett konzorciumot a bizottság illetékes főigazgatósága nyilvános pályázat nyomán választotta ki azzal a céllal, hogy készítsen tanulmányokat az unió felzárkóztatási és regionális politikájának további alakításáról.

Lázár János brüsszeli útja után Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő – aki egyébként tagja a költségvetési ellenőrző bizottságnak – beszélt először arról, nem hagyják annyiban a történteket. Az Európai Néppárt frakciója úgy határozott, „ezt a botrányos ügyet” az ellenőrzőbizottság napirendjére kell tűzni. Szeptemberben a Magyar Idők a Miniszterelnökség tájékoztatására hivatkozva arról számolt be, hogy az Altus Zrt.-nek több olyan konzorciumi partnere is van, amelyek kapcsán felvetődik különböző visszaélések gyanúja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.