Habonyról, Vajnáról és a gulyásba belepiszkító madárról is beszélt Vona

A pártelnök Orbán Viktor mondatára azt válaszolta: „ez egy paranoid megszólalás volt”.

MTI
2015. 10. 20. 10:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vona Gábor a párt hétfői parlamenti munkáját értékelve azt mondta: kellemetlenséget okoztak a Fidesz padsoraiban a korrupcióval kapcsolatos kérdések és javaslatok. Megjegyezte, hogy vannak tisztességes párttagok, képviselők, polgármesterek és kormánytagok, ugyanakkor minden jó szándékú kezdeményezés rendre elveszik a korrupciós hálózatban.

A helyzetet úgy magyarázta: ha van egy kondér gulyás, amibe belepiszkít egy madár, akkor más senki nem kér belőle. Itt ez fordítva van – folytatta –, van egy kondér madárpiszok, abba néha beleszeletelnek egy kis krumplit, répát, zöldséget, beletesznek sót, borsot, de ettől a fűszerezéstől az még nem lesz ehető, „az még egy kondér mocsok marad”.

Szóvá tette, hogy valamennyi korrupcióval összefüggő kérdésükre, felvetésükre Kovács Béla ügye volt a válasz, párhuzamos monológok zajlottak.

Az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője mélypontként hivatkozott arra, amikor L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára azt a választ adta a Jobbiknak címezve, hogy „az fáj neki, hogy nem az övé a biznisz”. Az államtitkár elszólta magát – jelentette ki.

Vona Gábor felvetette, mire fájhat a Jobbik foga, amikor egyebek mellett a korrupciós bűncselekmények elévülésének törlését, kötelező ciklus végi vagyonosodási vizsgálatot vagy a családtagok vagyonnyilatkozatainak nyilvánosságát kérik.

Megjegyezte azt is, hogy a kormányfő tanácsadóiért, bizalmasaiért – Habony Árpádért, Andy Vajnáért, Mészáros Lőrincért – senki nem tenné tűzbe a kezét, ugyanakkor „fejétől bűzlik a hal”, szerinte nincs olyan, hogy „vannak a rossz tanácsadók meg a jó király”.

A párt elnökét kérdezték arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt vetette fel egy azonnali kérdésre reagálva, hogy mióta lettek a jobbikosok „a nagybirtokosok szószólói”. Azt felelte: ez egy paranoid megszólalás volt, s ha tud ilyet a kormányfő, akkor nevezze meg.

Megkérdezték a magyar–horvát határzárról is, amivel kapcsolatban azt hangoztatta: egyértelműek a számok, a déli határzár jó javaslat volt.

A frakcióvezető-helyettesek lecseréléséről szólva pedig visszautasította, hogy bizalmi válság állna a háttérben vagy „megunta volna” a tagokat, s a párt legerősebb szereplőinek nevezte a posztról múlt héten távozott Volner Jánost, Z. Kárpát Dánielt, Sneider Tamást és Gyöngyösi Mártont.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.