Így akarja a külügy „megfogni a problémát”

A magyar külügy megfogalmazta konzisztens álláspontját az észak-afrikai államokkal kapcsolatosan.

MTI
2015. 10. 12. 7:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány konzisztens álláspontja, hogy nagyobb mértékben – és nemcsak a Közel-Keleten – hanem Észak-Afrikában is segíteni kell azokat az államokat, amelyek segítenek a migrációs válság kezelésében – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Magyar Levente kifejtette: az észak-afrikai országok a migrációs helyzet kezelésében kulcsszerepet játszanak Európa szempontjából és globális szempontból egyaránt. Ebben a térségben az egyetlen kakukktojás Líbia, ahol az elhibázott nyugati beavatkozás nyomán évek óta polgárháborúval vegyített politikai válság van – mondta.

Tunézia – amelyben fontos demokratikus átalakítás zajlik – már eddig is, „erejét meghaladó módon”, egymillió embert fogadott be; Algéria stabil ország, amely komoly szerepet játszik a Belső-Afrika felől Európába irányuló illegális migrációs nyomás felszámolásában; Marokkó pedig hagyományosan stabil monarchia – sorolta. Így a külügyi államtitkár szerint a líbiai helyzet rendezésével létrejön az a biztonsági sáv, az a védelmi vonal, amely megfogja a délebbről Európa felé áramlók hatalmas tömegét.

A KKM államtitkár kitért arra is, hogy Líbiából mindenféle szűrés nélkül folyamatosan indulnak el tömegek, és észak-afrikai partnereik tájékoztatása szerint az emberek „nagy része belefullad a tengerekbe”. Nemcsak egy Európát érintő migrációs, szociális problémáról, hanem humanitárius katasztrófáról van szó – mondta.
Ezzel kapcsolatban Magyar Levente megjegyezte, hogy a marokkói partoknál spanyol hadihajók is állomásoznak, és ennek hatására Spanyolország felé a tengereken keresztül nem sokan érkeznek. Az államtitkár felidézte: a magyar kormány régóta mondja, hogy a tengereken, még Európa előtt kellene „megfogni a problémát”.

Magyar Levente azt mondta: ha az Európai Unió ki tud alakítani egy cselekvőképes „katonai dimenzióban értelmezhető” fellépést, akkor annak meglesz az eredménye: már el sem érik Európát azok, akik útnak indulnak.

Harminchat újabb migráns bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási Ügyészség határzár tiltott átlépésnek bűntette miatt a hétvégén – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.

Szanka Ferenc közölte, a vádirat szerint a migránsok közül hatan Kelebiánál, hárman Röszkénél, egy határsértő Csikériánál, míg a többiek ismeretlen helyen érkeztek Magyarországra. Huszonhatan a már mások által megrongált határzáron keresztül, a többiek a kerítés alatt vagy azon átmászva lépték át illegálisan a határt.

A vádlottak közül – akik valamennyien elismerték a bűncselekmény elkövetését – huszonnégy szír, nyolc koszovói, kettő líbiai, egy-egy pedig afgán és iraki állampolgárnak vallotta magát.

A migrációs válsághelyzet kihirdetése óta a Szegedi Járási Ügyészég összesen 477 elkövetővel szemben kezdeményezett gyorsított eljárást határzár tiltott átlépésének bűntette miatt – tudatta a csoportvezető ügyész.

Hetvennégy országból érkeztek Magyarországra illegális határátlépők, a menedéket kérő illegális bevándorlók száma mintegy ötven százalékkal emelkedett júliustól augusztusig – írta a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) adatai alapján a Magyar Hírlap hétfői számában.

A Világbank finanszírozási programokkal, fejlesztésein keresztül vállalhat szerepet a jövőben a migrációs probléma megoldásában; Varga Mihály szerint ez az egyik legfontosabb tanulsága a szervezet múlt hét végén tartott közgyűlésének. A nemzetgazdasági miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt erről hétfőn reggel. Varga Mihály elmondta, hogy a bevándorlás kérdése befolyásolta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank közgyűlését, szinte nem volt olyan beszélgetés, találkozó, amelyen a migráció kérdése és annak gazdasági hatásai ne kerültek volna szóba.

A határzárral kapcsolatos bűncselekmények gyanúja miatt szeptember 15. óta már több mint 676 emberrel szemben rendelt el nyomozást a rendőrség – mondta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) helyettes szóvivője az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában. Az ORFK hétfői összesítése szerint péntektől vasárnap éjfélig több mint 23 ezer emberrel szemben intézkedtek a rendőrök tiltott határátlépés miatt. Gál Kristóf elmondta: csak vasárnap 7879 embert fogtak el. A szerb–magyar határszakaszon 19, a horvát–magyar határszakaszon 7860 emberrel szemben intézkedtek tiltott határátlépés miatt. Az éves összesítés szerint az országba belépő illegális migránsok száma vasárnap éjfélig már a 357 ezret is meghaladta.
Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese azt mondta: a migránsok közül a legtöbben – több mint 65 ezren – szíriainak vallották magukat, utánuk afganisztániak, koszovóiak, pakisztániak és irakiak következnek.

Egyre több migráns érkezik Macedóniából Szerbiába, csütörtöktől vasárnapig körülbelül 20 ezer embert regisztráltak a dél-szerbiai Presevóban – jelentette a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) hétfőn.

A heves esőzések miatt a víz elöntötte annak a városrésznek a pincéit és udvarait, amelyben a befogadóközpont is található, ám az egyelőre nincs veszélyben. A rossz időjárási viszonyok miatt azonban a migránsoknak száraz és vízhatlan ruhára van szükségük.

A főleg a Közel-Keletről érkező emberek a nyilvántartásba vételt követően buszokkal a szerb–horvát határon fekvő Sidre utaznak, hogy onnan Horvátországon és Magyarországon át folytassák útjukat. A közelmúltban két vonatjáratot is indítottak Presevo és Sid között, ám a migránsok azokat nem használják, mert – mint mondják – nem olyan jól szervezettek, mint a buszok, és sokkal lassabban is közlekednek.

A B92 belgrádi televíziónak Ahmet Halimi, a presevói vöröskereszt titkára elmondta: most már folyamatosan ötezer felett van az egy nap alatt regisztráltak száma. Az egyik buszsofőr pedig arról számolt be, hogy egyre több családot szállítanak, akik két-három gyerekkel indultak útnak.

Tizenkét határsértőt szállított egy szerb férfi, akit hétfőre virradóra állítottak meg a rendőrök Mórahalomnál – közölte az MTI érdeklődésére a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Szenti Szabolcs elmondta, a kisbuszban a sofőrön kívül nyolc férfi, két nő és két gyermek utazott, valamennyien szír állampolgárnak vallották magukat. A szerb férfit embercsempészet gyanúja miatt jelentették föl a járőrök, a határsértőkkel szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség – tudatta az őrnagy.

Jogerősen két év szabadságvesztésre ítélt egy olasz embercsempészt a Körmendi Járásbíróság – közölte a Vas Megyei Főügyészség az MTI-vel hétfőn. Simon József megyei főügyész tájékoztatása szerint a férfi a vád szerint 31, magát irakinak valló migránst csempészett át kisbuszával Ausztriába, Nagyfalva (Mogersdorf) közelébe.
A migránsokat az osztrák határőrök, a Magyarországra visszatért embercsempészt pedig egy magyar–osztrák közös járőr fogta el a határ közelében. A Körmendi Járásbíróság ítéletében 2 év szabadságvesztés büntetést szabott ki a vádlottra, amelynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette, valamint 4 évre kiutasította őt Magyarországról. Az ítélet jogerős.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.