Indul a keresztféléves felvételi

A legdrágább képzés a Corvinuson van, 600 ezer forintba kerül félévente.

Csókás Adrienn
2015. 10. 19. 4:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elindult a jövő évi keresztféléves felvételi eljárás, a 2016 februárjában kezdődő képzések már elérhetők a Felvi.hu portálon. A jelentkezőknek egy hónap áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, melyik egyetem vagy főiskola melyik szakán szeretnének tovább tanulni, a kérelmeket november 15-ig lehet beadni, kizárólag elektronikus úton. Ezúttal 36 intézmény összesen csaknem 125 ezer férőhelyet kínál: a mesterképzések között sok az állami ösztöndíjas hely, míg az alapszakok és a felsőoktatási szakképzések csak fizetős formában indulnak.

Az önköltséges képzések zöme félévenként 200-300 ezer forintos tandíj fejében érhető el, de néhol ennek a dupláját sem restek elkérni a fiataloktól: a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) tájépítész és kertművész képzése például nem kevesebb mint 600 ezer forintba kerül szemeszterenként, a Kodolányi János Főiskola (KJF) előadó-művészeti szakán pedig 485 ezret taksál az önköltség. A tavalyi felvételin legnépszerűbbnek bizonyult vezetés és szervezés mesterszak országszerte számos egyetemen ingyen elérhető, fizetős verzióját pedig igen változatos áron kínálják: Gyöngyösön és Debrecenben „csak” 250 ezerbe kerül egy félév, ám ugyanezért a Corvinuson már 395 ezret kell fizetni.

Aki biztosra akar menni, annak a Pécsi Tudományegyetemre (PTE) érdemes jelentkeznie, ide vehetik fel ugyanis a legtöbb hallgatót. Az intézmény csaknem 15 ezer férőhelyet kínál, miközben például a Pető András Főiskolára (PAF) mindöszszesen 30 főnek van esélye bejutni. Érdemes alaposan átböngészni a kínálatot, több állami intézmény ugyanis a keresztféléves eljárásban nem vagy nem minden karon hirdet képzést. Az ELTE kilenc kara közül most csak kettőre vár hallgatókat, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) vagy a Nyíregyházi Főiskola pedig egyáltalán nem indít új képzést februárban, és hiába keressük az orvosi, fogorvosi szakokat is.

Fontos tudni továbbá, hogy a következő évtől induló egyetemi integrációs folyamatok miatt lesznek képzések, amelyek menet közben másik anyaintézmény irányítása alá kerülnek. Így például aki most a Corvinus kertészeti vagy élelmiszer-tudományi karára felvételizik, az a diplomáját már a Szent István Egyetemtől (SZIE) fogja kapni.

Az Educatio Kft. felhívta lapunk figyelmét: mesterképzésekre azok is felvételizhetnek, akik az ehhez szükséges felsőfokú végzettséggel még nem rendelkeznek, de legkésőbb 2016 januárjában megszerzik azt. Hozzátették: a jelentkezéseket november 23-ig kell majd hitelesíteni, a ponthatárokat pedig előreláthatólag 2016. január 20-án hirdetik ki.

A jogszabályi minimum az alap- és osztatlan mesterképzések esetében továbbra is 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzések esetében pedig 50 pont. Ennél azonban várhatóan jóval többre lesz majd szükség a sikerhez: legutóbb több helyre is csak maximális pontszámmal lehetett bejutni, ilyen volt például a Műegyetem angol nyelvű gépészeti modellezés szakja vagy a Pázmány orvostechnológiai képzése.

A 2015. évi keresztféléves eljárásban amúgy csaknem hatezren jelentkeztek, akik közül több mint négy és fél ezren, vagyis a felvételizők mintegy 80 százaléka bekerült valamelyik egyetemre vagy főiskolára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.