Kiállt az ombudsman a tűcsereprogram mellett

Az alapvető jogok biztosa szerint meg kell állítani a tűcsereprogramok felszámolását a fővárosban.

MTI
2015. 10. 16. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Székely László azt követően fogalmazta meg jelentését, hogy sajtóhírekből értesült arról: a Drogprevenciós Alapítvány kénytelen volt megszüntetni az 1995 óta a XIII. kerületi Hollán Ernő utcai irodájában működtetett tűcsereprogramját.

A közleményben felidézték: a helyi önkormányzat a környékbeli lakosok panaszai alapján szólította fel az alapítványt a tűcsere beszüntetésére a területen. Hozzátették, hogy a program lakossági megítélése a józsefvárosi tűcsere megszűnését követő forgalomnövekedés miatt változott meg, ez pedig kiváltotta a helyi önkormányzat lépését.

A jelentés rögzíti, hogy a XIII. kerületi tűcsereprogram megszüntetése egy kedvezőtlen folyamat újabb állomása, amellyel ismét romlik a szenvedélybetegek ellátásának minősége. Ezzel pedig a járványügyi prevenciós feladatok végzésére hivatott rendszer egyre kevésbé alkalmas az államot terhelő kötelezettségek alkotmányos minimumának teljesítésére.

Az ombudsman kiemelte, hogy a tűcsereprogram nem propagálja a droghasználatot, viszont hozzájárul a drogfogyasztók kezeléséhez és csökkenti az illegális szerhasználatot.

Azt is megállapította: a kormány mulasztott azzal, hogy az Országgyűlés által 2013-ban elfogadott nemzeti drogellenes stratégiában előírt szakpolitikai programot 2014-ben és 2015-ben sem fogadta el. Annál is inkább, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma által előkészített előterjesztés messzemenően alkalmas arra, hogy a kialakult helyzetben a mielőbbi rendszerszintű állami cselekvés alapjául szolgáljon.

Ugyanakkor az ombudsman előrelépésnek tartja, hogy a Kábítószer Egyeztető Fórumok (KEF) működési feltételeinek biztosítására kiírt pályázaton a Fővárosi Önkormányzat is részt vett, így a fővárosi egyeztető testület megkezdheti a működését. Ennek nyomán a fórumon belül egy külön munkacsoport tekinthetné át a jövőben a tűcsereprogramok helyzetét.

Székely László felkérte a kormányt arra, hogy mielőbb fogadja el a 2015-ös és 2016-os évre vonatkozó szakpolitikai programot. A XIII. kerület polgármesterét pedig arra szólította fel: dolgozza ki, miként lehetne működtetni egy a tűcsereprogramot pótló mobil ártalomcsökkentő szolgáltatást.

Az alapvető jogok biztosa ugyanakkor kezdeményezte a főpolgármesternél, hogy biztosítsa a szükséges támogatást a fővárosi KEF működéséhez és fordítson kiemelt figyelmet a tűcsereprogramok helyzetével összefüggő fővárosi koordinációra – tartalmazza az ombudsmani jelentés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.