Kövér: A kétoldalú kapcsolatokat nem terheli probléma

Az Országgyűlés elnöke zártkörű megbeszélést tartott a szlovén nemzetgyűlés elnökével pénteken.

MTI
2015. 10. 30. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kövér László a migrációs helyzetről szólva közölte, hogy szlovén kollégájával az együttműködésről és a szolidaritásról biztosították egymást. Úgy fogalmazott, hogy Magyarország minden tőle telhető segítséget megad Szlovéniának, hogy az ott kialakult helyzetet kezelni tudják. Hozzátette, hogy a két ország között a dinamikusan fejlődő gazdasági kapcsolatok és a magas szintű politikai együttműködések mellett kulturális és oktatási kapcsolatok is erősítik a jó viszonyt.

Kitért az egymás országaiban élő nemzetiségek helyzetére is az Országgyűlés elnöke. Elmondta, hogy mindkét kormány erőfeszítéseket tesz arra, hogy ezeket a közösségeket megtartsa, mert „ők is a mi kultúránkhoz, nemzeti közösségünkhöz tartoznak, s a mai európai felfogásban fontos azt hangsúlyozni, hogy minket a saját kultúránk illet, jogunk van a saját önazonosságunkhoz függetlenül attól, hogy a határ melyik oldalán élünk”.

Milan Brglez, a szlovén nemzetgyűlés elnöke elmondta, hogy az Európai Uniónak változtatnia kell a kérdés kezelésében, s álláspontja szerint a válságot nem Európában, hanem a gócpontjában kellene megoldani, ott kellene segíteni a krízis rendezésében. Hangsúlyozta azt is, hogy a Magyarországon és Szlovéniában élő nemzetiségek „kapocs szerepét” erősíteni kell, s egyfajta régiós együttműködésbe kell bevonni őket.

A megbeszélés után megállapodást írt alá Kondora István (Fidesz–KDNP) Sárvár, Anton Balazek Lendva és Franci Ornik Lenart települések polgármesterei, melynek értelmében mindhárom település lehetőséget biztosít arra, hogy a diákok meglátogathassák egymás városait, megismerve történelmüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.