Légi betegszállítás indult Magyarországon

Több tucat megrendelésre számítanak idén.

MTI
2015. 10. 21. 19:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túri Péter elmondta, hogy a péri repülőtéren lévő bázisukon augusztus közepe óta érhető el a szolgáltatás, amelyet főként az utasbiztosításokkal rendelkezők vehetnek igénybe.

A szolgáltatás keretében a világ bármely pontjáról haza tudják szállítani azokat a betegeket, akik balesetet szenvedtek vagy akiket egészségügyi károsodást ért – tette hozzá. Az Európán belüli szállításra két légcsavaros repülőgép, a közel-keleti szállításra egy sugárhajtású repülőgép áll rendelkezésre. A légcsavaros gépekkel egyszerre két beteget is tudnak szállítani.

A távolabbi szállításokat egy németországi partner cég, a Flight Ambulance International segítségével végzik, magyar személyzettel.

A 2015 januárjában bejegyzett cégnél mellékállásban csaknem húsz, egészségügyi végzettségű dolgozót foglalkoztatnak. A repülőgépeken a személyzetet négy ember alkotja: két pilóta, egy szakorvos és egy mentőtiszt.

Túri Péter konkrét számokat nem említve elmondta, hogy több tucat megrendelésre számítanak idén, a következő egy év feladatának pedig a dinamikus fejlődést jelölte meg. Hozzátette: jelenleg is több biztosítóval tárgyalnak, hogy az ő igényeiket és feltételeiket is megismerjék a jövőbeni hatékony együttműködés érdekében.

Elmondta azt is, hogy igény esetén akár egy külföldi beteget is hazaszállítanak, mint ahogy erre volt is már példa: néhány hete Békéscsabáról Németországba vittek egy férfit, miután megsérült.

Magyarországon 2002-ig működött egy hasonló szolgáltatás, de nem megfelelő géppel. Azóta ha magyarokat baleset ért külföldön – amennyiben indokolt volt –, akkor a biztosító a beteget egy külföldi légi betegszállító társasággal hozatta haza, közölte az ügyvezető igazgató.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.