Lesújtó vélemény a kábítószerhelyzetről

Visszalépés figyelhető meg a küzdelem több frontján, így a megelőzés, a kezelés és az ártalomcsökkentés területén is.

Nagy Áron
2015. 10. 16. 5:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tegnap közölt Élő jelentés a magyarországi droghelyzetről szerint az elmúlt öt évben a megelőzés, a kezelés és az ártalomcsökkentés területén egyaránt visszalépés figyelhető meg. A prevenciós és ártalomcsökkentéssel foglalkozó szervezetek munkatársai kifogásolták például, hogy a nemzeti drogstratégiához 2013-ban beígért cselekvési tervvel máig adós a kormány, valamint azt is, hogy nőtt az intravénás szerhasználattal összefüggő HIV/AIDS és hepatitismegbetegedések száma. Utóbbit tulajdonképpen a tűcsereprogramokat ért támadások, a megbélyegzés és a józsef- és lipótvárosi „ambulanciák” bezárásának számlájára írták. (A tűcsereprogram célja, hogy lehetőség szerint megakadályozza a használt tűk forgalmát, ezáltal elejét vegye a járványok kitörésének.)

A felmérés résztvevőinek többsége úgy látta: az iskolák jelentős részében nincs megfelelő prevenciós program. Igaz ugyan, hogy osztályfőnöki órán vagy különböző rendezvényeken időről időre előkerül a téma, beszélnek a kábítószerekről, esetleg még a helyi rendőrkapitányság valamelyik munkatársát is meghallgatják, de az átgondolt, tervszerűen végigvitt kampányok hiányoznak. Ugyancsak aggasztónak találták, hogy megfelelő támogatottság, szervezeti és anyagi háttér hiányában a szakemberek csak esetlegesen jutnak el a veszélyeztetett kábítószer-használókhoz. E tekintetben érdekes az a megállapítás, amely szerint az elítélt bűnelkövetők viszonylag könnyen hozzáférnek a szakellátáshoz, de szabadulásukkor sem HIV-, sem pedig hepatitistesztet nem végeznek rajtuk. Tehát a börtönből – ahol nemcsak a drogfogyasztás, hanem például a tetoválások is fokozzák a fertőzésveszélyt – észrevétlenül kerülhetnek ki a társadalomba tünetmentességük ellenére is beteg emberek.

A jelentés bemutatóján kitértek a dizájnerdrogok jelentette növekvő kockázatra is. A szakemberek hangsúlyozták: az élet bebizonyította, hogy ezt a problémát sem lehet kizárólag büntetőjogi eszközökkel kezelni. Az új pszichoaktív szerek jelenléte a kormány intézkedései ellenére folyamatos – sőt, a lefoglalási adatok szerint egyre nagyobb teret hódítanak maguknak.

A jelentés szubjektív megállapításokat tartalmaz: a válaszok mindig a megkérdezettek személyes véleményét tükrözik. A kutatás módszertanát a Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja ajánlásainak figyelembevételével határozták meg. Az elkészült dolgozat összesen 92 szakember véleményét tartalmazza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.