Magyarországon demonstrálja erejét a NATO

Simicskó István szerint a katonai együttműködés erejét a bátorság, a szellemiség és a harcedzettség adja.

MTI
2015. 10. 21. 20:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katonai együttműködés erejét a bátorság, a szellemiség és a harcedzettség adja, amelynek jó példája ez a gyakorlat – mondta a honvédelmi miniszter. Úgy fogalmazott, Magyarország megbízható NATO-szövetséges, aminek bizonyítéka ez a gyakorlat is. A katonák pontosan dolgoztak, eredményes hadgyakorlatot hajtottak végre a katonai együttműködés jó példáját mutatva – fűzte hozzá.

Colleen Bell elismerését fejezte ki, hogy „a humanitárius válsággal küzdő” európai országok egy ilyen sikeres hadgyakorlat bemutatására képesek.

A magyar és az amerikai katonák négy más NATO-szövetséges és egy NATO-partner országgal közösen hajtottak végre sikeres gyakorlatot – jelezte az amerikai nagykövet.

Colleen Bell beszélt arról is, hogy „emberi sorsokkal mérve sokba került a szíriai instabilitás”; minél nagyobb a kihívás, annál fontosabb az együttműködés Amerika és Európa között.

A biztonsági együttműködés bár igen jelentős része, csupán egy szelete a közös munkának, melyet az egységes, szabad békés Európa megteremtése érdekében folytatni kell – hangoztatta Colleen Bell.

Simai István, a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandárának őrnagya közölte, a hat héten át tartó, csütörtökön záruló gyakorlat második, egyben utolsó fázisában hét nemzet több mint 900 katonája és 300 harci technikai eszköze gyakorlatozik Magyarországon.

A gyulafirátóti lőtéren az amerikai és a magyar katonák harcászati és éleslövészeti mozzanatot mutattak be, a gyakorlatban részt vettek amerikai A–10-es repülőgépek is, melyek a 74. Flying Tigers Repülő Ezred állományából érkeztek – közölte.

A Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központja gyakorlóterére települt az Egyesült Államok Európában állomásozó haderejének alárendeltségében lévő 2. Páncélos Felderítő Ezred egy zászlóalja, valamint a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandárának állományából kijelölt harccsoport. A gyakorlat vezetési elemeiben amerikai, magyar, román, horvát, szlovák, szlovén, ukrán törzstisztek is részt vesznek – fejtette ki.

A szeptember 14-én kezdődött gyakorlat első mozzanata a Duna győri szakaszán végrehajtott vízi átkelés volt, ahol mind a magyar, mind az amerikai haderők részéről több alakulat katonái vettek részt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.