Nincs megállás az államapparátus dagadásában?

2009-ben a tizenhárom tárca összlétszáma 5920 volt, tavaly 7103-ban dolgoztak a minisztériumokban.

MNO
2015. 10. 08. 11:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második Orbán-kabinet időszakának kezdetének sajtótájékoztatóján az akkor még kijelölt miniszterelnök, Orbán Viktor ezt mondta:

„A választópolgárok azzal bíztak meg, hogy építsük fel a nemzeti együttműködés rendszerét, ezt mi becsülettel el is fogjuk végezni.”

Majd hozzátette: „Nem lesz rangkórság vagy másfajta dáridó.” A kormányfő államtitkárának felkért Varga Mihály ezután közölte, hogy jóval kisebb lesz a miniszterelnök körüli apparátus, mint amekkora addig volt. Azonban a Népszabadság csütörtöki számában megjelent adatok szerint ez hamar érvényét vesztette – kezdve a kétkörös államtitkári kinevezésekkel, amiről az MNO is beszámolt –, majd a harmadik Orbán-kormány intézkedései jelentősen rá is cáfoltak.

A napilap részletesen foglalkozik a különböző minisztériumok helyzetével a Bajnai-, a második és harmadik Orbán-kabinet idején. Mint írják, jelenleg 51 államtitkári és 101 helyettes államtitkári poszt van, ehhez jön 51 miniszteri biztos, akik szintén helyettes államtitkári fizetést kapnak egyéb rendelkezés híján.

A zárszámadási törvény szerint 2014-ben 624-en dolgoztak Lázár János irányítása alatt. A miniszterelnökségi illetmények és juttatások 6,2 milliárdot emésztettek fel, idén pedig 8,2 milliárd forint van elkülönítve a fizetésekre – és e két összegben nincsenek benne a járulékok és a szociális hozzájárulás, amelyek további milliárdokat jelentenek. Lázár Jánosnak a 624 ember napi nyolc órája sem elegendő, 2014-ben bevezette a tízórás munkaidőt.

A Népszabadság számításai szerint 2014 végén a harmadik Orbán-kormány apparátusában 1552 emberrel több dolgozott, mint a második Orbán-kabinetben 2013-ban. A szikár tény azonban az, hogy tavaly a kilenc minisztériumban összesen 7103-an dolgoztak. 2009-ben az akkor működő tizenhárom tárca összlétszáma 5920 volt.

De ami még meglepőbb: a minisztériumok bő 7000-es létszámához képest a húsz kormányhivatal és a százkilencvennyolc járási hivatal létszáma 31 700 fő.

Két éve úgy tűnt, lefaragják a minisztériumi költségeket: a 2014-es büdzsé tervezésekor az előző évi költéshez képest 435 millióval kevesebbet szántak az illetményekre. De az országgyűlési választást követően elnapolták a bürokráciacsökkentést, sőt óriási átcsoportosítás indult a tartalékok terhére. A végeredmény: közel 10 milliárddal vittek többet a tárcáknál dolgozók juttatásai, mint 2013-ban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.