Növelhetik a rendkívüli kormányzati tartalékot

A kormánynak az Országgyűlés szerdai ülésén kell elszámolnia a 2014-es költségvetés felhasználásáról.

MTI
2015. 10. 07. 6:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi büdzsé zárszámadása az első lesz a mai két napirendi pont közül, a képviselők reggel 9 órakor kezdik a vitát.

Az Állami Számvevőszék szerint a 2014-es költségvetés végrehajtása törvényes volt, a zárszámadás a jogszabályi előírásoknak megfelelt, adatai megbízhatóak. A dokumentum szerint az államadósság-mutató értéke a 2013-as 76,6 százalékról 2014 végére 74,1 százalékra csökkent, 2,5 százalékponttal, ezen belül a központi alrendszer GDP-arányos adóssága 1,1 százalékponttal mérséklődött.

Az ülésnap másik vitáján az idei költségvetés azon módosításáról lesz szó, amely 60 milliárd forinttal növelné a rendkívüli kormányzati intézkedések tartalékát, továbbá lehetőséget adna a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) egyszeri, 47,2 milliárd forintos adósságkonszolidációjára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.