Nyomozás az ügyvédi kamaránál

Hűtlen kezelés gyanúja miatt folytatnak nyomozást a Budapesti Ügyvédi Kamaránál.

Horváth Csaba
2015. 10. 02. 6:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ezekről szóló szerződéseket a kamara korábbi elnöke, Réti László írta alá. Úgy tudjuk, arról az ügyről van szó, amely miatt a testület főtitkára, Papp Géza, illetve Réti László kemény hangú levelet váltott egymással idén márciusban.

Mint arról lapunk is beszámolt, a köztestület főtitkára tíz pontban foglalta össze a szerinte gyanús vagy egyértelműen felesleges kifizetéseket; egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy az általuk befizetett tagdíjakból a testület csaknem kétszáznegyvenmillió forintot költött el majdnem huszonháromezer – kommentárokat tartalmazó – cd-re, ezeket kevesebb mint hétezer ügyvéd számára vásárolták.

Papp Géza levelére akkor írásban reagált a kamara elnöke és az ellenőrző bizottság elnöke. Szerintük a főtitkár által kifogásolt kifizetésekkel minden rendben van, már csak azért is, mert minden döntést, így minden kifizetést is közgyűlési felhatalmazás alapján, az elnökség tudtával és jóváhagyásával teljesítettek.

A kifogásolt kifizetések a testület közgyűlésén is napirenden voltak, ám érdektelenségbe fulladt az ügy, ugyanis hiába számolt be a közgyűlés előtt Papp a „gyanús pénzekről” a tagságnak, az eseményen csupán a fővárosi ügyvédek töredéke jelent meg. A főtitkár figyelmeztetései ellenére elfogadták a beszámolókat.

Tegnap kerestük az ügyben Réti Lászlót, aki azt mondta, nem is hallott az egészről.

A jelek szerint a Budapesti Ügyvédi Kamara egyre súlyosabb erkölcsi és jogi válságba süllyed. Múlt héten a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen elmarasztalta a szervezetet a tavalyi tisztújításuk miatt. A bíróság helybenhagyta a korábbi ítéletet, amely megsemmisítette a választásról szóló határozatokat. A tanácsvezető bíró indoklása szerint meg kell ismételni a voksolást.

Az ítélet alapján az elkövetett szabálysértések lényeges és súlyos jogsértésnek minősülnek. A bíró egyúttal felhívta a perbe beavatkozó Magyar Ügyvédi Kamara figyelmét, hogy az általa alkotott választási szabályzat korrekcióra szorul annak érdekében, hogy az új választások idején a szabályozás megfelelő legyen.

A pert az egyes ügyvédek által életre hívott Ügyvédi Összefogás Egyesület indította. Képviselőjük a tárgyalás után lapunknak elmondta: nem legitimek a Budapesti Ügyvédi Kamara testületei és tisztségviselői. Bártfai Beatrix hozzátette, hogy az egyesület kialakítja a szükségesnek ítélt javaslatait.

A Magyar Nemzettől értesültek a feljelentésről

A Budapesti Ügyvédi Kamara a sajtóból értesült arról, hogy Papp Géza titkár hűtlen kezelés miatt a kamarát érintő büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen – közölte Réti László, a kamara elnöke. A közleményében azt írta: a köztestület a hatóságtól nem kapott értesítést az ügyről. Hozzátette, hogy ha az eljárás olyan stádiumba kerül, akkor a legnagyobb mértékben együttműködik a hatóságokkal. Réti László kifejtette: a feljelentő a kamarai választási időszakban kezdte bírálni a költségvetési előirányzatok felhasználását, majd utólag több testületi vitát kezdeményezett, amelyeken előterjesztéseit leszavazták. Így tett a mindezeket ismét tárgyaló 2015. évi rendes közgyűlés is. A köztestület szerint „figyelmet érdemel a hír időzítése”. A kamara elnöke kiemelte, „több jel mutat arra, hogy a fővárosi ügyvédek független demokratikus köztestülete ellen különböző csoportok, személyek összehangolt támadást intéztek”. Ez az ügyfelek jogérvényesítésére, az igazságszolgáltatás működésére és az ügyvédek jogaira kedvezőtlen kihatással lehet – jegyezte meg.

 

Kitért arra is: köztestületük éves közgyűlései a költségvetésekben valóban előirányoztak kifizetéseket. Ezek alapján az elmúlt kilenc évben a kamara három elnöksége nyilvános üléseken valóban tárgyalt és döntött is feladatokról, projektekről. A tagságot a Pesti Ügyvéd, az elektronikus hírlevél és a kamarai honlap folyamatosan tájékoztatta. Az erről szóló éves beszámolókat az elnökség megtárgyalta, az ellenőrző bizottság véleményezte, a kamara honlapján elhelyezték és az éves közgyűlések utólag is jóváhagyták őket. A kifizetésekkel kapcsolatos szerződések a kamara üvegzsebén keresztül mindig elérhetők voltak – tette hozzá. Réti László közölte, a költségvetési előirányzatokat olyan feladatok elvégzésére fordították, mint a kamarai informatikai rendszer felújítása és folyamatos fenntartása, a törvény által a kamaráknak előírt jogügylet-biztonsági fejlesztések, a kamarai épület részleges felújításai, valamint a közismert Jogtudor program, amely 2013 óta látja el a budapesti ügyvédséget térítés nélkül a napi munkához elengedhetetlen jogszabályokkal, nyomtatványokkal és jogi szakirodalommal. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.