Orbán: A földet azokra kell bízni, akik értenek hozzá

Az összes állami föld mintegy húsz százalékát értékesítik.

MTI
2015. 10. 19. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP-s Harangozó Gábor arról beszélt, hogy az állami földvagyon eladása a nemzeti függetlenség kiárusítása. Szerinte a kormányt semmi sem kötelezi a földeladásra, ráadásul egy jó bérleti rendszer érdemben segítheti, hogy vidéken minél több embernek legyen megélhetése.

Orbán Viktor reagálásában közölte: az összes állami föld mintegy húsz százalékát értékesítik. Megjegyezte, hogy ő egyébként kevesli ezt. Az állami földeket 300 hektáros felső birtokhatárral, húszéves elidegenítési és terhelési tilalommal, valamint állami visszavásárlási jog bejegyzésével adják el – tájékoztatott. „Megértem, hogy ön továbbra is téeszekben és állami gazdaságokban gondolkodik [ ], mi azonban úgy gondoljuk, hogy a gazdáknak kell odaadni a földet, az állam ne folytasson államilag irányított mezőgazdasági tevékenységet, bízza azokra, akik ehhez értenek” – mondta a kormányfő a szocialista politikusnak.

A szintén MSZP-s Legény Zsolt ugyancsak az állami földek eladásáról beszélt, jelezve, hogy parlamenti eseti bizottság felállítását javasolják, szándékaik szerint e testület az Országgyűlés ellenőrző funkcióját látná el. Erre a miniszterelnök azt felelte: ezt a munkát a mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságában el lehet végezni. Úgy fogalmazott: „megértjük, ha önök a mezőgazdasági termőföld állami tulajdonban tartását pártfogolják, hiszen önök vették el a magántulajdonosoktól”. Ezzel szemben a kormány a gazdáknak akarja adni a földet, amivel egy százéves kisgazdaprogramot hajt végre – mondta.

Viszonválaszában Legény Zsolt megjegyezte, ő 1978-ban született, így „én nem nagyon tudtam volna elvenni semmit”.

Agrártémában kérdezett az LMP-s Sallai R. Benedek is, aki az öt embernél kevesebbet foglalkoztató kisgazdaságok nagyszámú megszűnésére hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor válaszában azt közölte: a kormány agrárpolitikája szerint a földtulajdon arányának 80:20-nak kell lennie a kis- és középbirtokosok, illetve a nagybirtokosok között.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke azonnali kérdésében arról beszélt, hogy a Fidesz folyamatosan lesöpri a korrupció felszámolására tett javaslataikat. „Miért szabotálja a Fidesz a korrupció felszámolását?” – kérdezte.

A kormányfő erre úgy reagált: „a korrupciós bűncselekményeket elítéljük, nem fogadjuk el, és üldözni is fogjuk”.

Viszonválaszában Vona Gábor azt kérdezte Orbán Viktortól, hogy tűzbe tenné-e a kezét Andy Vajnáért, Mészáros Lőrincért és Habony Árpádért.

Erre a miniszterelnök azt mondta: mielőtt a Jobbik bármit is kérdez, először inkább azt kellene tisztáznia, hogy honnan származott az a pénz, amellyel Kovács Béla, a párt európai parlamenti képviselője – akinek a múlt héten függesztette fel a mentelmi jogát az EP – támogatta a Jobbikot. Az is tisztázandó, hogy mit kellett tennie a Jobbiknak e pénzért cserébe, és volt-e ennek köze a kémkedés gyanújához – tette hozzá. „Azt már megszoktuk itt, a Házban, hogy minden párt képviselői úgy olvasnak be egymásnak, ahogy bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű. De hogy egy elefánt tegye szóvá mások ormányát, abban mégiscsak van valami elképesztő” – fogalmazott a kormányfő.

Az ugyancsak jobbikos Magyar Zoltán Mészáros Lőrincről, Felcsút fidesz–KDNP-s polgármesteréről kérdezte Orbán Viktort. Az ellenzéki politikus szerint „az újdonsült Csák Máté [ ] csak az állami földekből 800 hektárt vitt el a helyben élő családi gazdálkodók elől”.

A miniszterelnök reagálásában közölte: a felcsúti polgármester 700 embernek ad munkát, ezért örülnek a sikerének. Magyar Zoltánnak azt javasolta, ha bármilyen visszaéléses ügyről tudomása van, tegye meg a szükséges jogi lépéseket.

Mióta lettek a jobbikosok „a nagybirtokosok szószólói”? – kérdezte Orbán Viktor, és azt mondta a nemzeti radikális politikusnak: „önöknek van egy újdonsült nagybirtokos támogatójuk, úgy látom, meglehetősen befolyásos. Úgyhogy én csak annyit kérdeznék öntől: hogy ízlik a zsoldoskoszt?”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.