Szombattól végre értelmet nyer a metróajtók gombja

Az állomásra érkező Alstom-kocsik ajtajai ezentúl nem nyílnak automatikusan, meg kell nyomni a gombot.

MTI
2015. 10. 15. 19:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állomásra érkező Alstom-kocsik ajtajai ezentúl nem nyílnak automatikusan, a ki- és beszálláskor az utasoknak kell megnyomniuk az ajtónyitó gombot, amikor az zölden világít.

Az ajtók záródását jelző hang- és fényjelzés kezdetén az ajtónyitó gombok inaktívakká válnak, a rajtuk látható zöld fény kialszik. A jelzés után öt másodperccel az ajtók automatikusan becsukódnak, tehát ekkor a járművekre már nem szabad felszállni, sem róluk leszállni.

Az ajtókat odazárás elleni védelemmel látták el. Amennyiben egy ajtó érzékeli, hogy szárnyai közé akadály (személy vagy tárgy) került, akkor a zárási folyamata megszakad, majd lassan folytatódik.

A megváltozott ajtóműködésről a BKK hangbemondással is tájékoztatja az utazókat, hogy fel tudjanak készülni az új rendre.

A világ sok nagyvárosában már jól ismert szelektív, vagy más néven egyedi ajtónyitási rend bevezetésével az ajtók elhasználódása jelentősen csökkenthető, a járművek légkondicionálásának hatékonysága pedig javítható – írták a közleményben.

Budapest metróvonalain eddig a vonatok minden ajtaja egyszerre, automatikusan nyílt és záródott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.