Szűrővizsgálatra kötelezhetik a menedékjogkérőket

Nem lehet figyelmen kívül hagyni a migrációs nyomás miatt fokozódó járványügyi kockázatot.

MTI
2015. 10. 06. 14:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rétvári Bence expozéjában kiemelte: Magyarország közegészségügyi-járványügyi helyzete stabil, de nem lehet figyelmen kívül hagyni a migrációs nyomásból fakadó, nyilvánvalóan fokozódó járványügyi kockázatot. Ez a kockázat több tényezőből áll: nem ismerik, nem ismerhetik az országba érkező migránsok korábbi betegségeit, a megkapott védőoltásait, és az sem tudható pontosan, hogy az országban, ahonnan jöttek, milyen a közegészségügyi-járványügyi helyzet – mutatott rá.

Megjegyezte: az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tájékoztatása szerint idén eddig kevesebb mint 1400, szeptemberben pedig mindössze 230 menekültstátuszért folyamodó vett részt szűrővizsgálaton a jogszabályban meghatározott betegségekkel összefüggésben. Ez még akkor is kockázatot jelent, ha az elvégzett vizsgálatok alapján a migránsok 95 százaléka egyik vizsgált betegségben sem szenved. A kötelező szűrővizsgálatok elrendelésének lehetősége lehetővé teszi a migránsok nagyobb arányú szűrését – tette hozzá.

Beszámolt arról is, hogy az ellátásukra eddig több mint 200 millió forintot fordítottak és több mint 27 ezer szűrővizsgálatot végeztek el. Az államtitkár kitért arra, annak érdekében, hogy a szűrővizsgálatok minél magasabb arányban történjenek meg, felismerve ezáltal a fertőző betegségben szenvedőket, az elrendelt szűrővizsgálat elvégzése a menekültügyi hatóság által kijelölt helyen történne meg. A törvényjavaslat rendelkezik arról is, ha az elismerést kérő az államhatárról szóló törvény szerinti tranzitzónában adja be kérelmét, akkor ott kell elvégezni a szűrővizsgálatot.

A kísérő nélküli kiskorúak és a várandósok esetében a szűrővizsgálatot soron kívül, más menedékjogot kérő személyt megelőzően kellene elvégezni annak érdekében, hogy védelmüket biztosítani lehessen – jelezte Rétvári Bence. Rámutatott arra is: a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelésekor az egészségügyi válsághelyzetre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Egészségügyi válsághelyzet akkor van, ha bármilyen okból olyan helyzet áll elő, amelynek következtében a helyi egészségügyi kapacitás nem elég az ellátási igények kielégítésére.

Ilyenkor speciális egészségügyi szabályokat lehet bevezetni, mint például az átvezénylés, a megszokottól eltérő munkarend vagy az ellátási területek átalakítása, valamint az eszközök, gyógyszerek beszerzésének és pótlásának egyszerűbb eljárásrendje – jelezte. Hozzátette: válsághelyzet idején a módosítással a válsághelyzet megoldásába bevonható egészségügyi intézmények köre kibővül, ezért szükséges rendelkezni az egészségbiztosítás által fedezett összegen felül esetlegesen felmerülő többletköltségek megtérítéséről. A módosítással lehetőség nyílik az egészségügyi ellátóhelyek rendőri őrzésére is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.