Töretlen Orbán Viktor népszerűsége

Áprilisban a teljes népesség 28 százaléka választotta volna miniszterelnöknek, októberre viszont másfélszer többen.

MTI
2015. 10. 28. 14:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmérés összefoglalója szerint a kormányfő támogatottsága az októberben változatlanul 34 százalékon álló kormánypárti táborénál is magasabb. Orbán Viktor támogatottságának erősödése a bevándorlás-ügyben kialakult tartós nemzeti egységnek, valamint annak köszönhető, hogy továbbra sincs ellenfele a pártvezetők között.

Az elemzésben az olvasható, amíg Orbán Viktor támogatottsága erősödött az elmúlt fél évben, Vona Gábort közel fele annyian választanák csak kormányfőnek: a Jobbik elnökét áprilisban a megkérdezettek 13 százaléka választotta volna miniszterelnöknek, októberben csak 7 százalék.

A baloldali pártvezetők közül továbbra is Gyurcsány Ferencet (Demokratikus Koalíció) választanák a legtöbben miniszterelnöknek, őt áprilisban a megkérdezettek 10 százaléka, októberben a 7 százaléka tartotta alkalmasnak a posztra. Tóbiás József, Szigetvári Viktor, illetve Schiffer András támogatottsága egyaránt 1 százalékos. Karácsony Gergely PM-es politikust áprilisban még a megkérdezettek 6 százaléka választotta volna miniszterelnöknek, októberben már csak 3 százalék. További 2 százalék egyik pártvezetőt sem választaná kormányfőnek, de nem is tudott erre alkalmas személyt megnevezni. Az ebben a kérdésben bizonytalanok, illetve nem válaszolók aránya 35 százalék – olvasható az elemzésben.

A felmérés szerint a Fidesz-KDNP tábora szeptemberre 34 százalékra erősödött vissza az előző hónapokhoz képest, és a kormánypárti tábor októberben is változatlanul 34 százalékon áll. A Jobbikkal ugyan szeptemberben még 17 százalék szimpatizált, októberre viszont 12 százalékra csökkent a párt szimpatizánsi tábora. Az MSZP, a DK, az Együtt, a PM, valamint az LMP tábora statisztikai értelemben nem változott szeptemberhez képest.

A szocialisták 1 százalékpontos veszteséggel 7 százalékon, a DK változatlanul 5 százalékon, az Együtt 1 százalékpontos többlettel 2 százalékon, a PM 1 százalékon, míg az LMP változatlanul 4 százalékon áll. Az egyéb párttámogatók aránya most is 3 százalék. A rejtőzködők és nem szavazók összességében a szeptemberi 28 százalék után ezúttal a teljes népesség 32 százalékát teszik ki – olvasható a tájékoztatásban.

A potenciális szavazók alapján a pártok támogatottsága a következő: a Fidesz–KDNP 45, a Jobbik 22, MSZP 10, a DK 9, az Együtt 2, a PM 1, a Liberálisok 1, az LMP 5, az egyéb pártok potenciális szavazói tábora pedig ugyancsak 5 százalékos. A potenciális táborok arányának változása mögött a szimpatizánsok egymáshoz viszonyított aktivitásának minimális változása áll, érdemi elmozdulás nem volt a potenciális szavazói táborok esetében szeptemberhez képest.

A Nézőpont Intézet október 17–21. között, ezer ember kiválasztásával, reprezentatív mintán végezte el telefonos kutatását. A felmérés hibahatára legfeljebb 3,2 százalék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.