Ujhelyi: Egy egész népet nem büntethetnek

Ujhelyi István szerint a hetes cikkely alkalmazása generációkra tehetné tönkre Magyarország jövőjét.

MTI
2015. 10. 05. 16:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt maga a képviselő közölte az MTI-vel hétfőn Brüsszelben adott nyilatkozatában. Az említett cikkely olyan eljárást tesz lehetővé, amely – az európai alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső esetben az érintett tagállam egyes tagsági jogainak a felfüggesztésével is járhat.

A magyar szocialista politikus annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy az EP szociáldemokrata frakciójának vezetése később a nap folyamán rendkívüli ülésen vitatja meg a liberálisok felvetését.

„Tragikusnak látom, hogy az Orbán-rezsim ötéves ámokfutása elérte azt a pontot, amikor az európai klub nem anyagi támogatást szeretne a továbbiakban adni, hanem inkább az ajtón kívül látná szívesebben Magyarországot” – mondta Ujhelyi István. Szerinte a kezdeményezés célja „az orbáni típusú politika vírusszerű terjedésének” a megakadályozása az unióban. A hetedik cikkely azonban (erre) alkalmatlan eszköz – szögezte le. „Egy egész népet nem büntethetnek az aktuális politikai vezetők felelőtlensége miatt” – jelentette ki Ujhelyi.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a hetedik cikkelyt még soha nem kellett alkalmazni az unió történetében. „Ezért kísérleti betegnek érzem magunkat, és félő, ha az Orbán-kormány nem visszakozik magatartásában, akkor rajtunk tesztelik, miképpen szankcionálhatja az unió az értékeit megsértőket” – fogalmazott az MSZP alelnöke.
Elmondta, hogy ez ellen a frakció vezetőségi ülésén tiltakozni fog. Megjegyezte: a modern orvoslásban léteznek olyan eljárások, amelyek „csak a daganatos sejtek eltávolításával járnak”. „A hetes cikkelyt nem fogom tudni támogatni, mert generációkra tehetné tönkre Magyarország jövőjét” – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.