Vádat emeltek az embercsempész bűnszervezet tagjai ellen

Legalább 47 alkalommal szervezték meg migránsok, összesen minimum 136 ember külföldre juttatását.

MTI
2015. 10. 28. 12:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Embercsempészés miatt emelt vádat tizenhat ember ellen a Mosonmagyaróvári Járási Ügyészség, közülük hét embert bűnszervezetben elkövetett embercsempészettel vádolnak, ezért az ügy kiemelt jelentőségűnek minősül – tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség sajtószóvivője szerdán az MTI-t.

Gál Katalin elmondta: a vád szerint a többnyire nyugat-dunántúli elkövetők 2013 márciusa és decembere között legalább 47 alkalommal szervezték meg migránsok, összesen minimum 136 ember külföldre juttatását Magyarországról. Az illegális bevándorlókat elsősorban Ausztriába vitték, de előfordult, hogy Olaszországba vagy Franciaországba.

A bűnszervezetet egy koszovói állampolgár vezette, aki ellen hazájában folyik büntetőeljárás. A férfi egy mosonmagyaróvári nőnek adta az embercsempészetre vonatkozó megbízást, ő megkereste a szállítókat, megszervezte az utakat, elosztotta a pénzt, és figyelte, hogy merre van hatósági ellenőrzés. Ellene a Bajai Járási Ügyészség is eljárást folytat embercsempészet miatt. Miután szabadult az előzetes letartóztatásból, legalább 6 embert beszervezett maga mellé, köztük az élettársát is – tette hozzá Gál Katalin.

Az ügyészségi szóvivő közölte, a bűnszervezetben elkövetett embercsempészettel vádolt hét ember kapcsolatban állt egymással, és mindegyikük tudta, hogy illegális bevándorlókat juttatnak Nyugat-Európába. Az elkövetőknek összesen legalább 8 millió forintot fizettek ki ezekért az utakért, a pénzt sok esetben külföldről utalták Mosonmagyaróvárra.

A vádlottak nincsenek előzetes letartóztatásban, közülük ketten, a mosonmagyaróvári nő és élettársa ismeretlen helyen tartózkodik. Az eljárás azonban a távollétükben is lefolytatható, az első tárgyalási időpontot 3 hónapon belül ki kell tűznie a bíróságnak. A bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények ugyanis kiemelt jelentőségű ügynek minősülnek – mondta Gál Katalin.

A Mosonmagyaróvári Járási Ügyészség vádiratában az embercsempészek által elkövetett bűncselekmények közül a legsúlyosabbnak a büntetési tétele 2 évtől 16 évig tartó szabadságvesztés.

Hat év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Járásbíróság szerdán egy tunéziai férfit, aki májusban egy furgonba zsúfolva 38 migránst próbált a magyar–szerb zöldhatár közeléből Ausztriába csempészni. Az Olaszországban élő, negyvenéves férfit vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva, a sértettek sanyargatásával, társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság és tíz évre kiutasította Magyarország területéről.

A férfi május közepén érkezett Magyarországra, megbízójával – aki 500-1000 eurót ígért a fuvarért – Budapesten találkozott. Egy furgont, mobiltelefont, GPS-készüléket kapott, majd a járművel május 27-én a magyar–szerb határ közelébe, Domaszékre hajtott. Az előre egyeztetett helyen megállt, ahol 38, a zöldhatáron egy másik embercsempész által átkísért migráns beszállt a járműbe.

A furgon 12 köbméteres rakterében semmilyen szellőzés nem volt, a felnőttek összezsúfolva utaztak, amíg néhány kilométer múlva a rendőrök meg nem állították az autót. A levegőtlen, sötét helyen – tanúvallomásuk szerint – az utasokban már néhány perc alatt halálfélelem alakult ki, egyikőjük úgy fogalmazott: „Biztos nem bírtuk volna ki az utat így.”

A szakértői vélemény szerint az utasok az oxigénhiány és a magas szén-dioxid-koncentráció miatt másfél óra után életveszélyes helyzetbe kerülhettek volna. A vádlott a bíróság előtt megtagadta a vallomást, de az utolsó szó jogán szólva elismerte bűnösségét és azt mondta, megbánta tettét. Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentett be, így a döntés nem jogerős.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.