Vasárnaptól várják a hajléktalanokat

Ezerötszázzal több férőhely áll rendelkezésre.

MTI
2015. 10. 29. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éves szinten átlagosan 9500 hely van a hajléktalanszállókon az országban, ezt idén télen – ahogy tavaly is – jelentős mértékben, 1500-zal bővítik, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI megkeresésére.

Az országban 83 utcai szolgálat is működik, amelyek az „elsődleges védelmi vonalat” jelentik, továbbá a nappali melegedőkben 7500 férőhely áll rendelkezésre.

A kormány évente mintegy 8,3 milliárd forintot fordít hajléktalanellátásra, a melegedők és szállásnyújtó férőhelyek – átmeneti szállások és éjjeli menedékhelyek – finanszírozására. A téli krízisidőszak megnövekedett feladatainak ellátására a tavalyi évhez hasonlóan további 372 millió forintra pályázhattak az ellátószervezetek.

Mint írták, a kormány 2016. december 31-éig meghosszabbítja a jelenleg működő 83 utcai szolgálat finanszírozását. Ezeket pályázati rendszerben finanszírozzák, e célra 540 millió forintot fordítanak.

Az utcai szolgálatok mellett szintén fontos feladatot látnak el a diszpécserközpontok, amelyek folyamatos ügyeletben információt gyűjtenek és szolgáltatnak az utcán lévőkről, valamint figyelik a szállók és melegedők kihasználtságát – tette hozzá a minisztérium.

Az Emmi közölte: a kormány hajléktalanokat érintő tervei és intézkedései „messze túlmutatnak” az alapvető létfeltételek biztosításán. Kiemelt törekvés, hogy minden hajléktalan ember kapjon lehetőséget a szolgáltatások igénybevételére, és senki ne kényszerüljön arra, hogy közterületen éjszakázzon – áll a tájékoztatóban.

A hajléktalan emberek hozzávetőleg fele a fővárosban, a többiek jellemzően a megyei jogú városokban élnek. Budapesten 10-12 ezer embert érint a hajléktalanság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.