Végre lebonthatják a pécsi magasházat

Pécs megkaphatja az 1 milliárd 256 millió forintos állami támogatást a munkálatokhoz.

MTI
2015. 10. 29. 23:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány a közelmúltban határozott a munkálatok költségeinek fedezéséhez nyújtandó azonnali segítségről. A pénzt a központi költségvetésből külön pályázat és kérelem benyújtása nélkül, előfinanszírozással, de azzal a feltétellel nyújtják, hogy az önkormányzat szerződik a Belügyminisztériummal.

A kontraktus szerint az önkormányzat a pénzt legkésőbb 2016. december 31-ig használja fel, arról 2017. január 31-ig beszámolót küld a minisztériumnak. A város a bontás költségeit érvényesíti a felszámolási eljárás során, a behajtható összeget visszafizeti a központi költségvetésnek.

A 25 emeletes magasház az 1970-es évek közepén épült, de vázszerkezetének korróziója miatt idővel életveszélyessé vált, ezért 1989-ben ki kellett üríteni. Az önkormányzat 2003-ban 360 millió forintért megerősíttette, majd eladta a házat, amelynek hasznosítását többszöri tulajdonosváltás után sem sikerült megtalálni, illetve az átalakítására vonatkozó tervek mentén készült számítások eredménye mindig az volt, hogy az ingatlan rekonstrukciója és a fenntartás többe kerülne, mintha a helyén egy újat emelnének.

A magasház állaga idővel ismét leromlott, a veszélyessé vált épületre 2013 őszén bontási határozatot adott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal.

Maros József építőmérnök, statikus korábban az MTI-vel azt közölte: a magasház különösebb veszélyhelyzet kialakulása nélkül lebontható. A 80 méter magas épület 20 ezer tonnányi vasbetonból épült, ez mintegy 1500 vagonnyi törmeléket jelenthet.

Hargitai János korábbi kormánymegbízott pedig hangsúlyozta, a magasház esetén robbantásról szó sem lehet, az ingatlant fölülről lefelé haladva bontják el, s az érintettek mindent megtesznek annak érdekében, hogy garantálják a környék biztonságát.

A szerződés jóváhagyásáról szóló, csütörtökön elfogadott önkormányzati előterjesztés egyik mellékletében olvasható, hogy az épületet szintenként, fokozatosan bontják le, az IMS-födémeket vágókoronggal, nagynyomású vízsugárral vagy összeroppantással szedik szét. Mivel a talajon kevés hely áll rendelkezésre, az elemeket a lehető legrövidebb időn belül teherautókkal elszállítják a helyszínről, az emeletenként keletkező 770 tonna törmeléket hulladékgyűjtőben egy erre alkalmas berendezéssel ledarálják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.