A jó gazdaságpolitika az alap Balog szerint

Balog Zoltán azt mondta, úgy vélik, a családokat jövedelemből lehet erősíteni.

MTI
2015. 11. 06. 11:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balog Zoltán úgy fogalmazott, hogy a család tud képessé tenni a boldog és elégedett életre, ám ha erre valamilyen oknál fogva mégsem képes, akkor az államnak kell segítenie. A magyar kormány pedig pontosan ezt tette 2010 és 2013 között, amikor a gyermekvállalás még szegénységi kockázat volt egy eladósodott országban – tette hozzá. Az akkori családpolitikának ugyanis két fókusza volt: megszabadítani az adósságtehertől és munkahelyeket teremteni – emelte ki.

Balog Zoltán azt mondta, úgy vélik, a családokat jövedelemből lehet erősíteni, ezért is ad a kormány segély helyett inkább munkát, és vezette be az úgynevezett feltételekhez kötött támogatást, amely aktivitásra és cselekvésre ösztönöz.

A miniszter az előző évek családpolitikai intézkedései közül beszélt a munkahelyvédelmi akciótervről, amely elmondása szerint több százezer anyának segített abban, hogy a gyereke születése után könnyebben visszatérhessen a munka világába, valamint hozzájárult ahhoz, hogy a női foglalkoztatás napjainkban – az elmúlt évtizedekhez képest – csúcson van Magyarországon.

Balog Zoltán említette a családi adókedvezmény rendszerét is, amelyről azt mondta, világos, hogy az egykulcsos adórendszer hátrányosan érinti a családokat, ezért kell mellé egy „kiegészítő mechanizmus”.
Beszélt továbbá a hátrányos helyzetű diákoknak járó ösztöndíjakról, a családi otthonteremtési kedvezményről, a szeptemberben bevezetett ingyenes bölcsődei és óvodai étkeztetésről, valamint a családi pótlék iskolába járáshoz kötéséről is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.