A város, ahol ingyen kapják a gyerekek a bárányhimlő elleni oltást

Ingyenesen kaphatnak bárányhimlő elleni védőoltást a hódmezővásárhelyi gyermekek.

MTI
2015. 11. 02. 15:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus sajtótájékoztatóján elmondta, az önkormányzat novembertől átvállalja a szülőktől a védettség eléréséhez szükséges két adag oltóanyag árat, a házi gyermekorvosok pedig vállalták, hogy térítésmentesen adják be az oltásokat.

A polgármester kifejtette, Hódmezővásárhelyen az önkormányzat évek óta sokat tesz az egészségmegőrzés, az egészséges életmódra nevelés érdekében. A mindennapos testnevelést a 2005/2006-os tanévben – az országban elsőként – vezették be, a kezdeményezés kedvező egészségügyi hatásait hosszú távú felmérés is bizonyítja. 2008-tól működik az Egészséges Vásárhely Program, az egészségmegőrzést, a népbetegségek megelőzését szolgálva, és ettől az évtől kaphatják meg a fiatal lányok ingyenesen a HPV elleni védőoltást is.

Kószó Péter alpolgármester közölte, az ingyenes vakcinát a szülők egyszerű formanyomtatvány kitöltésével kérhetik, amelyet a védőnői szolgálatnál vagy a házi gyermekorvosnál érhetnek el és adhatnak le. A szülők számára tájékoztató anyag is készült – tette hozzá.

A politikus, aki maga is harminc évig praktizált kórházi, illetve körzeti gyermekorvosként, elmondta, a leggyakoribb bejelentett hazai fertőző betegségként számon tartott bárányhimlő az esetek többségében enyhe lefolyású, de a betegek mintegy 2-6 százalékánál különböző szövődményeket okozhat. A Magyarországon évente regisztrált 30-35 ezer körüli fertőzött közül három-négyszáz kórházba is kerül a szövődmények miatt.

Hódmezővásárhelyen mintegy 7600 kiskorú él, többségük azonban már átesett a bárányhimlőn. A cél az lenne, hogy a gyermekek közösségbe – bölcsődébe, óvodába – kerülésük előtt kapják meg a két oltást, amely szükség esetén már 9 hónapos kortól adható – tudatta az alpolgármester.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.