Az ELTE-n kutatták a hülyeség pszichológiáját

Az emberek megítélése szerint a „hülyeség” nem lehet célvezérelt viselkedés eredménye.

MTI
2015. 11. 02. 21:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aczél Balázs, az egyetem adjunktusa elmondta, a hülyeség fogalmának a pszichológia nyelvére való lefordítását célul kitűző kutatás azt vizsgálta, hogy az emberek mely helyzetekben milyen viselkedési formák leírására használják a kifejezést. „Erről furcsamód a pszichológia eddig semmit nem tudott, nem voltak ilyen vizsgálatok” – hangsúlyozta a kutató.

A kutatáshoz internetről összeszedett történeteket is felhasználtak, valamint hallgatókat kértek meg, hogy írjanak naplót a mindennapokban tapasztalt „hülyeségekről”. A feljegyzéseket és történeteket 150 „bírának” adták ki, akik 90 százalékban megegyeztek egymás között abban, hogy egy-egy helyzetben használnák-e a kifejezést vagy sem.

Az eredmények szerint a kifejezést például akkor alkalmazzák az emberek, amikor valaki magabiztos olyan dologban, amelyhez igazából nincs megfelelő képessége, tehetsége vagy tudása. Ilyen például, amikor valaki ittasan vezet – magyarázta Aczél Balázs. Hozzátette: a kifejezés használatának érdekessége az is, hogy szándékosan nem lehet hülyeséget csinálni, az emberek megítélése szerint a hülyeség nem lehet célvezérelt viselkedés eredménye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.