Elkezdtek törleszteni a romák

Híd a munka világába: eddig 18 millió forintot utalt vissza a tárcának a szervezet.

Horváth Csaba–Pilhál Tamás
2015. 11. 26. 9:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindeddig tizenkét szabálytalansági eljárást folytatott le az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a leghátrányosabb helyzetűek érdekében indult Híd a munka világába program vonatkozásában. A tárca a vizsgálatok során tizenegy esetben tárt fel szabálytalanságokat több mint 270 millió forint értékben, amelyből 228 millió forint visszafizetésére kötelezte a program főszereplőjét az Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ). Az Emmi tájékoztatása szerint a tizenegy eljárásból hat emelkedett jogerőre, ezek után pedig több mint 18 millió forintot sikerrel követelt vissza a tárca. Kérdésünkre közölték, a további öt eljárás tekintetében jogorvoslati ügymenet van folyamatban, így csak az után tudja majd az Emmi visszakövetelni a fennmaradó 210 millió forintot.

Ugyanakkor nem kizárt, hogy az ORÖ ezt a pénzt már nem fogja tudni kifizetni, és csődbe megy. A roma szervezet elnöke lapunknak korábban úgy nyilatkozott, nem tudják teljesíteni a visszafizetési kötelezettséget. Igaz, az elnök azt viszont tagadta, hogy csődbe menne a szervezet.

A botrányos Híd a munka világába program Farkas Flórián korábbi ORÖ-elnök – jelenlegi miniszterelnöki biztos – vezetése alatt indult 2013-ban. A 75 százalékban uniós forrásokból finanszírozott program okán jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást. A gyanú alapján a forrásokat nem a célnak megfelelően használták fel, többek közt 200 millió forintért vásároltak székházat, irreális áron béreltek gépkocsikat, óriási összegeket költöttek informatikai és irodafelszerelésekre.

Mindeközben tegnap a Miniszterelnökséget vezető Lázár János alig félreérthető módon Farkas Flóriánnak üzent a parlament európai ügyek bizottságának ülésén. A miniszter – Józsa István szocialista képviselő kérdésére válaszolva – azt mondta: óriásit vét, aki kisebbségi vezetőként eljátssza a bizalmat, és „pitiáner ügyek” oltárán föláldozza a roma integráció sokkal fontosabb ügyét. Ez azt eredményezheti Lázár szerint, hogy a társadalom feleslegesnek tartja majd az integrációra költött pénzeket. A miniszter jelezte: nemcsak a mindenkori kormányokat, hanem a roma vezetőket is komoly felelősség terheli a programok sikerességéért vagy sikertelenségéért. A bizottsági ülésen jelen volt Farkas Flórián is, ám nem szólt hozzá a témához. Az ülés után a Hír TV kérdésére „nagyon korrektnek” minősítette a tárcavezető szavait. Arra a fölvetésre, lemond-e miniszterelnöki megbízotti tisztségéről, azt felelte: nem, mert szerinte nincs oka rá.

A roma önkormányzat egyébként a fizetésképtelenség határára jutott. Megírtuk: a Dr. Hegedűs T. András Szakiskola alkalmazottjai hiába várták októberi fizetésüket, és a Tiszapüspöki Általános Iskola tizenhárom tanára és hat műszaki alkalmazottja sem kapta meg azt. Előbbi iskola ügyében döntés született: a következő tanévtől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ lesz a fenntartó. Noha az Emmi és az ORÖ képviselői keresik a megoldást a problémákra, úgy tudjuk, továbbra sem kaptak bért az érintettek. Ráadásul a Dr. Hegedűs T. András Szakiskola ügyében is nyomozás zajlik, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás gyanúja miatt folytat eljárást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.