Felújítják a Merényi pszichiátriáját

Tragédiák kellettek a munkálatok megkezdéséhez. A rossz körülmények miatt külföldre mennek az orvosok.

Kuslits Szonja
2015. 11. 25. 7:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem vesznek fel új beteget a múlt hét eleje óta a Merényi Gusztáv Kórház zárt pszichiátriai osztályára, a jelenleg ott kezelteket az egy hónap múlva kezdődő felújítás előtt, az aktuális állapotuknak megfelelően, elsősorban az intézmény Pszichiátriai és Addiktológiai Centrumának más osztályain helyezik majd el – nyilatkozta lapunknak Müller Péter, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház orvos igazgatója.

Azokat a betegeket, akiknek továbbra is zárt osztályos kezelésre van szükségük, más intézményekbe helyezik át. Ahhoz, hogy a tavaszig tartó felújítási munkálatok végre elkezdődhessenek és a kormány biztosítsa a forrásokat, szükség volt egy ombudsmani vizsgálatra, ennek nyomán kiderült: embertelen körülmények között élnek a betegek, és szinte szétrohadt már az épület is. A Merényiben az utóbbi időben gyilkosság és tragédiába torkolló szökési kísérlet is történt.

Müller Péter lapunk kérdésére elmondta, az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott negyvenmillió forint várhatóan fedezi majd azoknak a felújítási munkálatoknak a költségeit, amelyeket az Országos Tisztifőorvosi Hivatal írt elő. Az Index információi szerint ebből a pénzből a kórházban kicserélik majd a rácsokat, megcsinálják a tetőt és a vizesblokkokat, kamerákat helyeznek el a kórtermekben, és az ablakokra is törésbiztos fóliákat tesznek. Utóbbi valószínűleg azért szükséges, hogy a betegek ne az ablakon kiugorva próbálkozzanak szökéssel.

Bár a felújítás a Merényiben elkezdődhet, más kórházakban továbbra is korszerűtlen épületekben, rossz körülmények között kezelik a pszichiátriai betegeket. Németh Attila, a Nyírő Gyula Kórház – Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója lapunknak elmondta, náluk évente 4000-4500 beteget kezelnek. A pszichiátriai épület 1997-ben készült el, és bizony ráférne egy teljes felújítás. – A 87 ágyas addiktológiai osztályunk egy százéves épületben van, amelyet azóta nem renováltak. Rendkívül korszerűtlen körülmények között vannak elhelyezve a betegek, és hasonló viszonyok közepette dolgoznak az orvosok, nővérek. Egyelőre a minimálisan szükséges felújításra sem kaptunk pénzt. Az országban az elmúlt öt évben voltak új beruházások európai uniós forrásból a pszichiátriai és az addiktológia területén, de ebből a közép-magyarországi régió kimaradt – nyilatkozta a főigazgató.

Németh Attila szerint a pszichiátria a többi szakmához képest mindig is hátrányos helyzetben volt. – Egy kardiológiai, sebészeti, szülészeti osztályt soha nem hagytak volna úgy amortizálódni, mint ahogy azt néhány pszichiátriai osztállyal megtették – fejtette ki.

Arra is kitért, hogy a rossz munkafeltételek még a szakma iránt elkötelezett orvosokat és nővéreket is elriasztják. Évtizedekkel korábban 30 százalékkal többet kerestek a pszichiátrián dolgozó orvosok, nővérek más osztályokhoz viszonyítva. Ezt hívták veszélyességi pótléknak, amit viszont 20-25 éve eltöröltek. A pszichiáter a főigazgató szerint külföldön is hiányszakma, ezért nem meglepő, hogy tárt karokkal, nagy fizetéssel fogadják Németországban, Angliában és a skandináv országokban a magyar pszichiátereket. Az anyagi mellett itthon az erkölcsi megbecsülés sem megfelelő.

Ahhoz, hogy emberbarátabb és hatékonyabb legyen az ellátás, Németh Attila szerint külön részlegen kellene kezelni a pszichotikusokat, az idős, zavart betegeket, a szorongásos zavarban szenvedőket és a depressziósokat. A tartós ápolásra szoruló, szellemileg leépült, demens betegeket pedig a főigazgató véleménye szerint nem pszichiátriai osztályra kellene utalni. – Szükségesek lennének erre specializálódott részlegek az egészségügyben vagy a szociális szférában. Mindenekelőtt azonban meg kell akadályozni a szakemberek további elvándorlását, hogy elegendő orvos és nővér maradjon a betegekkel – hangsúlyozta a Nyírő Gyula Kórház pszichiátriájának főigazgatója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.