Így állítanák meg a környéken a népességfogyást

Litvánia, Málta, Törökország, Bulgária, Görögország és Németország szakpolitikusa mutatta be programját.

MTI
2015. 11. 05. 22:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Algimanta Pabedinskiené, Litvánia szociális és munkaügyi minisztere szerint a családpolitikának olyan segítséget kell nyújtania, ami segíti mind a munkahelyi, mind a családi kötelezettségek teljesítését. Beszélt arról a javaslatcsomagról, amelyet épp most tárgyal a litván parlament, és amelynek célja olyan törvények megalkotása, amelyek összekapcsolják a családi életet és a munkát.

Michael Farrugia, Málta munkáért, jólétért és szociális védelemért felelős minisztere az európai és ezen belül a máltai családokat érő kihívásokról beszélt, úgy mint a nehéz anyagi helyzet, a késői gyerekvállalás, a család és munka összeegyeztethetősége és az alacsony termékenységi ráta.

Aysen Gürcan, Törökország családpolitikai és szociális minisztere hangsúlyozta, Törökország is küzd a népességfogyás problémájával, amely – véleményük szerint – a családok számának növelésével állítható meg.

A török kormány intézkedései közül kiemelte, hogy anyagi támogatással ösztönzik a házasságkötést és a gyermekvállalást, valamint dolgoznak családbarát munkahelyek megteremtésén is.

Nikolaj Nikolov, Bulgária szociális és munkaügyi miniszterhelyettese a bolgár családtámogatási intézkedések közül a lakástámogatásokat, a fiatalkori munkanélküliség csökkentését, a biztos munkahelyek teremtését hangsúlyozta, valamint beszélt az anyáknak és apáknak járó támogatásokról is. Példaként említette, hogy az apáknak is jár 15 nap szülési szabadság, valamint lehetőségük van rá, hogy a gyermek hat hónapos kora után cseréljenek az anyával és otthon maradjanak gyesen.

Nikolaosz Fragkosz, Görögország társadalombiztosításért felelős államtitkára beszédében kiemelte, hogy Görögországban az anyaság támogatása és védelme a terhességtől kezdődik. Említette az egész napos iskola intézményét, amely megkönnyíti az anyák munkavégzését, és az adómentes autóvásárlás lehetőségét három vagy több gyermek esetén. Hozzátette, a válság alatt nehéz fenntartani ezeket a juttatásokat, de nem mondhatnak le róluk.

Doris Pack volt német EP-képviselő kiemelte a német kormány azon intézkedését, amely szerint az anyáknak magasabb nyugdíj jár. Hozzátette, a családokat a pénzügyi eszközökön túl családbarát hozzáállással is támogatni kell, ezzel kapcsolatban elmondta, hogy vannak tartományok, ahol családbarát díj jár azoknak a munkahelyeknek, amelyek lehetővé teszik a rugalmas munkaidőt, az otthonról dolgozást, valamint kapcsolatban vannak a munkavállalókkal a gyes alatt.

A háromnapos demográfiai fórum csütörtökön kezdődött, a nyitónapon felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.