Nem csak az ELTE-n zúdultak fel

Már vidéken is gyűlnek az aláírások a magasabb bérekért.

Nagy Áron
2015. 11. 24. 14:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több vidéki egyetemen is elkezdték az ELTE bölcsészkari oktatóit támogató aláírásgyűjtést, miközben az intézmények hivatalosan nem kívánnak megszólalni a néhány napja közzétett nyílt levél ügyében. Információink szerint a felzúdulás általános, konkrét lépésekre azonban eddig kevesen szánták el magukat.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormány azt tervezi, hogy három év alatt 30-40 ezer forinttal emelné a tanársegédek és adjunktusok fizetését, amit az ELTE 274 oktatója méltánytalannak talált, mivel a bérek így is több esetben alatta maradhatnak egyes hallgatók – a doktoranduszok – ösztöndíjának.

Az egyetem egyébként tegnap bejelentette, hogy az idei akadémiai év végére befejezi az oktatói életpályamodell kidolgozását, amely teljesítménymutatók alapján differenciált bérezést tesz lehetővé.

Mint írták, a szűkebb egyetemvezetés után a karok és az oktatói érdekképviseletek vezetőivel kiegészült szélesebb vezetői szövetség vitatja meg az egyetem fejlődése szempontjából fontosnak tartott kérdéseket: például a tehetséggondozás, a minőségbiztosítás, a versenyképesség, a hallgatói-oktatói szolgáltatások, az innováció és a nemzetköziesítés kérdéseit. A tervek szerint a tanszékvezetőkkel végül 300 tagúra bővülő, többlépcsős együtt gondolkodás eredményeként 2016 nyaráig egy olyan stratégiát alkot az ELTE, amely világos jövőképet ad az intézmény oktatóinak, dolgozóinak és hallgatóinak egyaránt – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.