Nem körözi már Hernádi Zsoltot az Interpol?

A Mol elnök-vezérigazgatója tegnap eltűnt az Interpol körözési listájáról.

MNO
2015. 11. 26. 9:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zágrábi ügyészség ugyanis azzal vádolta Hernádit, hogy 2009-ben lefizette Ivo Sanader kormányfőt azért, hogy a horvát állam átadja az INA nevű energiacég irányítási jogát a szintén részvényes Molnak, be is idézték a Mol-vezért, aki azonban ezeken nem jelent meg, ezért a horvátok 2013-ban európai elfogatóparancsot adtak ki ellene, és felkerült az Interpol vörös körözési listájára is.

Hernádi Zsolt neve pénteken már nem szerepelt az Interpol internetes körözési listáján. A Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatójának ügyét az MTI megkeresésére a nemzetközi rendőri szervezet egyelőre nem kommentálta.

Bár egyszer már lekerült a listáról, de idén februárban visszatették rá Hernádit. Ugyanakkor a magyar ügyészség már másfél évvel azelőtt megalapozatlannak nyilvánította a vádakat, és kieszközölték Ausztria és Németország felé, hogy ne érvényesítsék vele szemben az elfogatóparancsot – ezt Zágráb fel is rótta a két országnak, illetve ragaszkodott a Mol-vezér megjelenéséhez.

A Népszabadság szerint Hernádinak az Interpol-listáról való lekerülése csak úgy volt lehetséges, ha az azt elrendelő hatóság, azaz a horvátok meglepő módon visszavonják a megkeresést; ugyanakkor a lap ezt összefüggésbe hozta azzal, hogy szerdán kiengedték a börtönből az ügy másik szereplőjét, Sanadert, ami talán szintén nem független a hetekben prognosztizálható, esetleges horvát kormányváltástól.

Ez viszont a spekulációk szerint Hernádi fontos győzelmeként könyvelhető el, ami befolyással lehet a Mol és Zágráb között évek óta folyó vita rendezésére is, hiszen a horvát kormányok az INA részvényeseként próbálnak a Sanader-féle szerződésben kötöttnél több beleszólást szerezni az energiatársaság életébe, a Mol viszont ettől a nemzetközi cégirányítási szabályokra hivatkozva elzárkózik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.