időjárás 12°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Nemzeti konzultációt hirdet Gyurcsány

MTI
2015.11.28. 17:42

Gyurcsány szerint az MSZP nem képes szembenézni a magyar politikai valóságot behálózó korrupt világgal.

A politikus elmondta: ajánlásokat készítenek és kérdéseket tesznek fel, voltaképpen vitát provokálnak a választókkal arról, hogy milyen legyen az ország „Orbán rezsimje” után. „Utálom a kifejezést, de mégis ebben a helyzetben használom: nemzeti konzultáció lesz. Nem hazug módon, nem sugallva a válaszokat”, hanem arra kérve a választókat, hogy merjenek megszólalni – jelentette ki.

Sokan vágynak arra, hogy az országot újra egyesíteni lehessen, de ez nagyon nehezen fog menni, mert a leglényegesebb kérdésekben a különböző oldalak nem értenek egyet – jegyezte meg. Szavai szerint azért is hozták létre a DK-t, mert azt látták, hogy az MSZP nem képes szembenézni a magyar politikai valóságot behálózó korrupt világgal. Korrupció a politikában mindig volt és mindig is lesz – szögezte le. A 2010 előtti és utáni állapotokat összehasonlítva azonban nyilvánvaló különbségnek nevezte, hogy 2010 után a korrupció a rendszer önfenntartó erejévé vált. „Korábban elloptak ezt meg azt, most ellopták a törvényhozást, törvényes lett a lopás” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke szerint ma Magyarországon törvényes a kizsákmányolás, mert az állam által megállapított minimálbér alacsonyabb, mint a megélhetési minimum. Korábbi javaslatukat idézve azt mondta: nem egyszerre, hanem a következő tíz év során folyamatosan kell növelni a béreket, az inflációt három-négy százalékkal meghaladó mértékben. Cserébe pedig az állam folyamatosan csökkentené a béreket terhelő járulékokat és adókat. A vállalkozásokra ugyanis nem lehet egyik napról a másikra harminc negyven százalékos béremelést rászabadítani – érvelt.

Programjukból megelőlegezve közölte, hogy az oktatásba be kell avatkozni. A DK elképzelése szerint az önkormányzatok visszavehetnék az iskoláikat, ha akarják, de ha nem, akkor az iskolákat az állam tartja fent. Terveik szerint a pedagógus lesz a legmegbecsültebb a közalkalmazottak közül. A mai óraszámoknak közel másfélszeresét finanszíroznák, hogy a gyerekek délután szabadon választva tanulhassanak – sorolta.

Az egészségügyről a Fidesz „hazug, álnok, tisztességtelen 2008-as népszavazása” óta nem lehet őszintén beszélni – hangsúlyozta a DK elnöke. Most viszont el kell dönteni – hívta fel a figyelmet az elvándorlásra utalva –, hogy vagy a költségvetésből megkétszerezik-háromszorozzák az orvosok és nővérek bérét, ami adóemelésből valósulhat meg, vagy az állampolgárok biztosítottként fizetnek a rendszerbe, különben nem lesz valódi egészségügy.

Pártja teljesítményét értékelve kijelentette: a DK elképesztően sokat ért el, mára erős lett. Több mint ezer településen, több mint tízezer tagjuk van, ott vannak a 106 választókerületben. A DK készülni fog arra, hogy legkésőbb 2018-ban, a demokratikus ellenzék vezetőjeként kormányt alakítson – zárta beszédét Gyurcsány Ferenc.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.