Nemzeti konzultációt hirdet Gyurcsány

Gyurcsány szerint az MSZP nem képes szembenézni a magyar politikai valóságot behálózó korrupt világgal.

MTI
2015. 11. 28. 17:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus elmondta: ajánlásokat készítenek és kérdéseket tesznek fel, voltaképpen vitát provokálnak a választókkal arról, hogy milyen legyen az ország „Orbán rezsimje” után. „Utálom a kifejezést, de mégis ebben a helyzetben használom: nemzeti konzultáció lesz. Nem hazug módon, nem sugallva a válaszokat”, hanem arra kérve a választókat, hogy merjenek megszólalni – jelentette ki.

Sokan vágynak arra, hogy az országot újra egyesíteni lehessen, de ez nagyon nehezen fog menni, mert a leglényegesebb kérdésekben a különböző oldalak nem értenek egyet – jegyezte meg. Szavai szerint azért is hozták létre a DK-t, mert azt látták, hogy az MSZP nem képes szembenézni a magyar politikai valóságot behálózó korrupt világgal. Korrupció a politikában mindig volt és mindig is lesz – szögezte le. A 2010 előtti és utáni állapotokat összehasonlítva azonban nyilvánvaló különbségnek nevezte, hogy 2010 után a korrupció a rendszer önfenntartó erejévé vált. „Korábban elloptak ezt meg azt, most ellopták a törvényhozást, törvényes lett a lopás” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke szerint ma Magyarországon törvényes a kizsákmányolás, mert az állam által megállapított minimálbér alacsonyabb, mint a megélhetési minimum. Korábbi javaslatukat idézve azt mondta: nem egyszerre, hanem a következő tíz év során folyamatosan kell növelni a béreket, az inflációt három-négy százalékkal meghaladó mértékben. Cserébe pedig az állam folyamatosan csökkentené a béreket terhelő járulékokat és adókat. A vállalkozásokra ugyanis nem lehet egyik napról a másikra harminc negyven százalékos béremelést rászabadítani – érvelt.

Programjukból megelőlegezve közölte, hogy az oktatásba be kell avatkozni. A DK elképzelése szerint az önkormányzatok visszavehetnék az iskoláikat, ha akarják, de ha nem, akkor az iskolákat az állam tartja fent. Terveik szerint a pedagógus lesz a legmegbecsültebb a közalkalmazottak közül. A mai óraszámoknak közel másfélszeresét finanszíroznák, hogy a gyerekek délután szabadon választva tanulhassanak – sorolta.

Az egészségügyről a Fidesz „hazug, álnok, tisztességtelen 2008-as népszavazása” óta nem lehet őszintén beszélni – hangsúlyozta a DK elnöke. Most viszont el kell dönteni – hívta fel a figyelmet az elvándorlásra utalva –, hogy vagy a költségvetésből megkétszerezik-háromszorozzák az orvosok és nővérek bérét, ami adóemelésből valósulhat meg, vagy az állampolgárok biztosítottként fizetnek a rendszerbe, különben nem lesz valódi egészségügy.

Pártja teljesítményét értékelve kijelentette: a DK elképesztően sokat ért el, mára erős lett. Több mint ezer településen, több mint tízezer tagjuk van, ott vannak a 106 választókerületben. A DK készülni fog arra, hogy legkésőbb 2018-ban, a demokratikus ellenzék vezetőjeként kormányt alakítson – zárta beszédét Gyurcsány Ferenc.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.