Orbán: Szombathely politikailag stabil város

Emiatt nemcsak a város húszmilliárdos adósságát vállalja át az állam, de egyéb támogatásokkal is segíti.

MTI
2015. 11. 17. 18:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő a Modern városok program keretében látogatott el a vasi megyeszékhelyre, ahol együttműködési megállapodást írt alá Puskás Tivadar Fidesz–KDNP-s polgármesterrel .

Egyebek mellett döntöttek arról, hogy a Szent Márton-terv második ütemében ötmilliárd forintot kap a város, és megállapodtak arról is, hogy nemcsak a 86-os utat viszik el Szombathelyig, hanem négysávos gyorsforgalmi úttal kötik össze a várost Kőszeggel.

Orbán Viktor kijelentette: Szombathely visszanyerte régi erejét, Magyarország egyik fontos gazdasági központjává vált az elmúlt években. Ehhez szükséges volt az, hogy a település csaknem húszmilliárd forintos adósságát az állam átvállalja, különben ez az adósság agyonnyomta volna a várost, hosszú ideig tartó adósrabszolgaságra kényszerített volna – vélekedett a miniszterelnök.

Szavai szerint a gazdaságpolitika irányítói teremtették meg a kormány számára azt a lehetőséget, hogy Szombathelyhez hasonlóan az összes település válláról levegye az adósság terhét, amiért köszönetét fejezte ki.

Megállapodtak egy olyan munkacsoport felállításában, amely új lakások építésének lehetőségeit vizsgálja meg, kormányzati segítséggel. Orbán Viktor hozzáfűzte: ennek a pontos formáját és pénzügyi konstrukcióját még véglegesíteni kell, de a szándék megvan.

A kormányfő az aláírt megállapodás részleteit ismertetve elmondta: a kabinet elősegíti egy multifunkcionális városi közszolgáltatási telephely kialakítását ipari területen, amihez 1,5 milliárd forint támogatást adnak.

Felsorolása szerint segítséget nyújtanak Szombathely és a környező települések árvízvédelmének megoldásához, a dozmati árvízvédelmi tározó megépítésével. Ez többmilliárdos beruházás, amelynek a kormány a teljes költségét magára vállalja.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a megállapodás értelmében támogatják a Gothard-kastély felújítását, ott egy zarándokszállás kialakítását, Schrammel Imre keramikus életművének méltó helyen való kiállítását, továbbá – ha kell, ennek keretében, de ettől függetlenül is – a Szombathelyi Képtár felújítását. A kormányfő tájékoztatása szerint a kormány további támogatást ígért a Szent Márton-tervhez, amelyre eddig már 2,5 milliárd forintot kapott a katolikus egyház és 2,5 milliárd forintot Szombathely önkormányzata, a második ütemben pedig további 5 milliárd forint áll majd rendelkezésre a városfejlesztési program végigviteléhez; ezenfelül további anyagi támogatást nyújtanak a Szent Márton-év programjainak megrendezéséhez is.

 

Orbán Viktor közölte: segítséget kívánnak nyújtani ahhoz is, hogy az autóbusz-pályaudvart a városközpontból a vasútállomás mellé költöztessék.

Elmondta: a Haladás sportkomplexum felépítésén túl támogatják az Illés Akadémia és a Király-sporttelep fejlesztését, valamint a városi uszoda és termálfürdő fejlesztésének harmadik ütemét is segítik majd kormányzati forrásokból.

A 86-os főút négysávos gyorsforgalmi úttá fejlesztése Győr és Szombathely között a jövő év végéig befejeződik, sőt az új megállapodás szerint Szombathelyet Kőszeggel is összekötik, ezzel rácsatlakoznak az osztrák gyorsforgalmi úthálózatra. Ugyancsak folytatják a gyorsforgalmi útfejlesztést Zalaegerszeg irányába is – közölte a miniszterelnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.