Százmilliókat lopnak ki a kórházakból

A tolvajok már 478 millió forintos kárt okoztak az egészségügyi intézményeknek.

Kuslits Szonja
2015. 11. 14. 7:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lerabolják a kórházi vécéket; csaptelepeket, kilincseket lopnak – jellemezte a helyzetet Lukács László, a Jobbik frakcióvezető-helyettese. Ennél súlyosabb, hogy például a veszprémi kórházból egy több százezer forintos LCD-monitort is elvittek, amelyet a tolvajok kitéptek a falból, a mentőautókból leggyakrabban GPS-t visznek el, ám defibrillátor is tűnt már el.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint idén júliusig a vagyon elleni bűncselekmények száma drasztikusan nőtt, a tolvajok már 478 millió forintos kárt okoztak az egészségügyi intézményeknek, és ebből mindössze 8,7 millió forint térült meg – tudatta tegnap Lukács László. Szerinte elképzelhető, hogy az év végéig milliárdos nagyságrendű kárral kell számolni, és vannak, akik életvitelszerűen fosztogatnak a kórházakban. Az okozott kár 2014-ben 451 millió forint volt, míg 2013-ban 131 millió forint, de ezeknek is csupán a töredéke, 3-4 millió forint térült meg.

– A kórházi intézményekben relatíve szabad a mozgás, a könnyen megközelíthető készülékek így veszélybe kerülnek – mondta. Azért, hogy az alkalom szülte tolvajok száma csökkenjen, a képviselő szerint módosítani kellene a jelenlegi jogszabályokon, és egy szigorúbb büntetéssel fenyegető törvény kellene. – Ezeket az eszközöket mindannyiunk egészségének megóvása érdekében telepítették, és a társadalmat a lehető legmélyebb szinten sérti és károsítja, ha valaki ezeket ellopja. Olyan büntetés kell, amelyben tükröződik a társadalom rosszallása – mondta Lukács László.

Szólt arról is, megkönnyíti a csalók és tolvajok dolgát, hogy ezek az intézmények a betegjogok miatt érthető módon nincsenek bekamerázva. Felvetettük, mennyiben tartaná vissza az elkövetőket a szigorúbb jogszabály, ha egyébként kevés az esély arra, hogy elkapják őket, erre a képviselő úgy reagált, az állami fenntartónak kellene biztosítania azokat a biztonsági lehetőségeket, amelyek csökkenthetik a bűnesetek számát.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.