Sztrájkolhatnak a rezidensek

Be kell fejezni a „valahogy oldjátok meg” politikát az egészségügyben.

Kuslits Szonja
2015. 11. 17. 7:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy aneszteziológus rezidens arról mesélt, hogy egyedül kellett ügyelnie az osztályon, és bár a felügyelő szakorvos telefonon elérhető volt, valójában több mint 40 percet vett volna igénybe, hogy baj esetén beérjen a kórházba. Ez veszélyeztetheti a betegeket is – nyilatkozta lapunknak Dénes Tamás. Az MRSZ elnöke tájékoztatott, előfordult már, hogy egy hiba miatt végül bíróság előtt kellett felelniük, s ezt nem lenne szabad hagyni.

2013-ban született egy rendelet, amely előírja, hogy a rezidensek a gyakorlat első két évében kizárólag személyes felügyelet mellett ügyelhetnek, de a harmadik év után sem oszthatók be a traumatológiai, intenzív osztályokra szakorvos személyes jelenléte nélkül ügyelni. – Az intézmények ezt nem tartják be, az alacsony bérek miatti szakorvoshiány következtében ugyanis most is gyakran kell egyedül ügyelniük a rezidenseknek, és a felelősség is az övék. Jelenleg is tárgyalunk a lehetőségekről Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkárral, és ha ez nem hoz megfelelő eredményt, kénytelenek leszünk az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához fordulni – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Dénes Tamás.

Az MRSZ várja a rezidensek munkavégzéssel kapcsolatos észrevételeit, melyek bizonyítékul szolgálhatnak arra, hogy a képzés vagy a foglalkoztatás során sérültek az érdekeik, illetve szabálytalanul alkalmazták őket. A tárgyalások sikertelensége esetén ezeket tárják majd az ombudsman elé. – A történetek többségében közös, hogy az intézmények messze nem tartják be a jogszabályokat; ha például egy sürgősségi osztályon emberhiány van, akkor mindenféle szabályt megszegve odakényszerítik a rezidenst, annak ellenére, hogy neki a szakképzési terv szerint kellene haladnia – mondta az elnök.

Emellett a kórházak gyakran jogtalanul íratnak alá tanulmányi szerződést a rezidensekkel, habár az intézményeknek jár a helyettesítési támogatás. Szerinte sokan emiatt mondtak fel és mentek külföldre dolgozni. Hangsúlyozta, nagyra értékelik, hogy Ónodi-Szűcs hajlandó érdemben foglalkozni a problémáikkal. Eddig arra kaptak ígéretet, hogy az államtitkár hivatalos levélben kéri majd a kórházakat, ne kössenek jogtalan tanulmányi szerződéseket. Az államtitkár a múlt héten, illetve a mai napon is tárgyal az MRSZ-szel. – A szövetség szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy van olyan egyetem, ahol nem fizették ki az elmúlt két hónapban az újonnan belépett rezidensek pótlékait, és az ösztöndíjak mihamarabbi kiírása is fontos lenne – foglalta össze Dénes.

A rendszer szerinte nem tudja biztosítani a betegeknek a megfelelő ellátást, így ők nincsenek biztonságban, ezért is szükséges a helyzet rendezése, elsődlegesen a bérrendezés folytatása. – Be kell fejezni a „valahogy oldjátok meg” politikát az egészségügyben, mert az a páciensek rovására megy. Amennyiben pedig nem lesz tisztességes béremelés és előrelépés az orvosok és minden egészségügyben dolgozó esetében, sztrájkot kell szervezni, ez lehet az egyetlen megoldás – zárta a beszélgetést Dénes Tamás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.