A legtöbb orvos elutasítaná a hálapénzt

A rendszerben a beteg és az orvos is kiszolgáltatottá válik.

MNO
2015. 12. 22. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rezidensek felidézik a 2013-ban indított „Hálát a betegtől, pénzt az államtól” című kampányukat, amely során reprezentatív kutatást készítettek a hálapénz orvosok közti megítéléséről. A kutatás legfontosabb megállapítása, hogy „az orvosok döntő többsége nem érzi jól magát a szoftkorrupt hálapénzes rendszerben, és tisztességes bérek mellett támogatja a hálapénz minden formájának a büntethetőségét” – írja az Index.

A kutatás során 1319 fő válaszait vizsgálták. Ezekből kiderült: az orvosok 9 százaléka teljes mértékben elutasítja a hálapénzt, míg 70 százalékuk elviekben nem ért egyet ezzel a finanszírozási móddal, de a jelenlegi egészségügyi helyzet miatt kénytelen elfogadni a beteg által felajánlott pénzt.

Mind a szakma (82 százalék), mind a lakosság (86 százalék) egyet ért abban, hogy a hálapénz rendszere megalázó a beteg számára – teszik hozzá a felmérés eredményeit összegző sajtóanyagban.

Tisztességes, a szakma által elfogadható szintű alapbér mellett a paraszolvencia büntethetőségét mind az orvosok, mind a lakosság támogatja – derült ki a kutatásból. A gyógyítást végzők 77, a lakosság 81 százaléka ért egyet azzal, hogy megfelelő jövedelmek mellett a hálapénz adása-elfogadása korrupciónak minősüljön, és így büntethető legyen.

Korábban a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban mondott fel hat aneszteziológus: mint megírtuk, ezzel más intézmények is nehéz helyzetbe kerülhetnek. A szakemberek szerint nem az alacsony bérezés az egyetlen oka az elvándorlásnak, a szakmai megbecsülés elérése és átszervezés is szükséges lenne. Az intézmény később azt közölte, hogy a betegellátás biztonsága nem kérdőjeleződött meg a kórházban.

Egy, az orvoselvándorlást vizsgáló, nemrégiben megjelent kutatás szerint bár sok magyar orvos nem végleg hagyja el hazánkat, a hiányuk súlyos gondokat okoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.