Az MSZP béremeléssel oldaná meg az elvándorlást

Tóbiás József szerint tíz kórháznyi orvos hiányzik ma Magyarországon.

MTI
2015. 12. 19. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóbiás József szerint tíz kórháznyi orvos hiányzik ma Magyarországon, és egy szociális munkás annyit keres, mint akit gondoz. Az MSZP elnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy az állam ennyire nem gondoskodik a szolgálatukat végző emberekről. Hozzátette: „már azt is követelni kell, hogy azt fizessék ki nekik, ami eddig járt”, mert az egészségügyben, az oktatásban és a közigazgatásban még a novemberre, decemberre járó fizetéseket sem utalták át mindenkinek. Úgy fogalmazott: „leszakadóban lévő országban élünk, amely Európától egyre távolabb kerül. És szétszakadó országban élünk, amely egyre inkább megosztottá válik, olyan jövedelemkülönbségek alakultak ki.” A hatalomhoz közelálló kevesek nagyon jól jártak az elmúlt öt évben, milliók pedig leszakadnak, olyanok is bajban vannak, akik azt hitték, hogy a munkájuk után kapott fizetésből képesek eltartani magukat és a családjukat – fűzte hozzá.

Teleki László, az MSZP nagykanizsai országgyűlési képviselője kijelentette: az előző két választási kampányban a Fidesz becsapta az embereket azzal, hogy senkit nem hagy az út szélén, de ma még mélyebb szegénység van, mint korábban. A Fidesz szerinte cserben hagyta a bérből, fizetésből élőket is, mert dolgozói szegénység van, a bérekből az emberek nem tudnak félretenni, de még a gyógyszerrecepteket sem tudják kiváltani.

Fodor Csaba, a szocialisták Zala megyei elnöke, nagykanizsai önkormányzati képviselő arról beszélt: a város közgyűlésétől azt kérte, hogy 2016-ban legalább húsz százalékkal emeljék meg az önkormányzati dolgozók és az önkormányzati cégek alkalmazottainak fizetését. Ha ezt a béremelést nem hajtják végre, önálló képviselői indítványként tesz erre újból javaslatot.

Természetesen reagált a kormánypárt a Tóbiás által elmondottakkal kapcsolatban. A Fidesz szerint a szocialisták kormányzásuk alatt a dolgozókat a jelenleginél kétszer nagyobb személyi jövedelemadóval sújtották, elvették tőlük a családi adókedvezményt, és több tízezer közalkalmazottat tettek az utcára. Ezzel szemben a jelenlegi kormány béremelési programokat indított az ápolóknak, az orvosoknak, a rendőröknek, a katonáknak, a pedagógusoknak, a szociális és gyermekvédelmi dolgozóknak, jövőre pedig ezt kiterjeszti a felsőoktatásban és a járási hivatalokban dolgozókra is – írták. Hozzátették, 2016-ban minden munkavállaló fizetése nő majd, mivel 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó, valamint nő a kétgyermekesek adókedvezménye is.

A jelenlegi gazdaságpolitika soha nem fogja a magyar béreket, jövedelmeket felzárkóztatni az európai uniós átlaghoz – mondta Schiffer András, a Lehet Más a Politika társelnök-frakcióvezetője Budakeszin, Szél Bernadett társelnökkel tartott közös évértékelő sajtótájékoztatóján. Véleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök a német nagytőke cselédjévé teszi az országot, mesterségesen alacsonyan tartják a béreket. Az LMP-nek az a feladata – hangsúlyozta a frakcióvezető –, hogy 2018-ra világosan felmutassa egy megújuló Magyarország képét: a politikát az oligarchák kezéből vissza kell adni az embereknek, az új Országgyűlésnek pedig világos antikorrupciós szabályokat kell elfogadnia. Azt mondta, ki kell seprűzni azokat az offshore-lovagokat – „Andy Vajnát és tettestársait” –, akik ma elszívják a magyar nemzetgazdaság életerejét, és olyan pályára kell állítani a magyar gazdaságot, ahol a hajtóerő a tudás, a kutatás-fejlesztés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.