Iskolázatlan fiatalok kerülnek az utcára

A kilencvenes években az iskolázatlanok aránya alig 3-4 százalék körül mozgott a hajléktalanok körében.

MNO
2015. 12. 21. 6:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány módszertani munkatársa a Népszabadság cikkében kifejtette: a rendszerváltás utáni társadalmi és gazdasági környezet egészen másfajta alkalmazkodási képességet igényelt, mint amilyenhez a Kádár-korszakban hozzászoktak az emberek. Ennek ellenére a kilencvenes években az iskolázatlanok aránya alig 3-4 százalék körül mozgott a hajléktalanok körében, és főleg idős embererek tartoztak közéjük.

A Menhely Alapítvány munkatársa hangsúlyozta, hogy a hajléktalanság gyűjtőhelye a társadalmi problémáknak, így összetétele állandóan változik.

Gurály a cikkben arról beszélt: az adaptációs problémák öröklődhetnek vagy újratermelődhetnek.

Nőtt a hajléktalanok közti romák száma is: a cikk szerint míg a népességen belül 6-8 százaléknyian vannak, addig a hajléktalanságnak 26 százalékát teszik ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.