Késve kaptak fizetést közalkalmazottak

Több százezer közalkalmazott nem kaphatta meg időben a fizetését, van, akinél hónapokat csúsztak már.

MNO
2015. 12. 10. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közszféra több százezer alkalmazottja nem kaphatta meg időben fizetését novemberben és decemberben – közölte a Népszabadság. Tanárokhoz, egészségügyi dolgozókhoz, szociális munkásokhoz is késve érkezhetett a havi bér, míg a NAV-nál volt olyan, akinek nem a bankszámlájára utaltak, hanem postán küldték a fizetését, ráadásul egy régebbi címére.

Az egészségügyben novemberben jöttek a bajok: részmunkaidősök, szerződéssel vagy nyugdíj mellett dolgozó ápolók, mentő szakdolgozók nem jutottak időben a pénzükhöz. Velük akkor azt közölték, hogy decemberben is hasonlóra számíthatnak. A mentősök fizetése is két hetet késett. A Népszabadság cikke szerint az Országos Kardiológiai Intézetben a nővérek kétségbeestek a törlesztőrészletek és közüzemi számlák miatt, az öltözőben zokogva fogadták a fizetés késéséről tájékoztató körlevelet.

A fizetés késését az előző hónapban a Magyar Államkincstár (Mák) informatikai rendszerének átalakításával magyarázták. A Mák közleménye szerint viszont „a kincstár a jogszabályban előírt határidőre elkészítette a novemberi főszámfejtést, az ehhez kapcsolódó utalási állományokat és listákat, amelyeket december 2-ig elküldött az intézményeknek ( ) a kincstár tehát nem felelős a sajtóban az utóbbi napokban említett állítólagos csúszásokért.”

Az oktatásban tapasztaltakról a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné elmondta: „Van olyan tagunk, aki a 80 ezer forintos nettó béréből decemberben csak 40 ezer forintot kapott kézhez. Az óraadó tanárok szeptember óta nem kapják meg a fizetésüket. Nem fizeti az állam a kollektív szerződés szerint járó jubileumi jutalmakat, elmaradások vannak az utazási költségtérítésekben és a túlórapénzekben is.” Galló szerint egyes járásokban októberre csak a félhavi közlekedési hozzájárulást akarták fizetni, mondván, úgyis őszi szünet volt. Ez jogellenesnek számít, és nem is szóltak róla előre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.