Kitiltásügy: megszólal a rejtélyes lobbista

A lapunkban is publikáló közgazdász elmondása szerint ő az áfacsalás megszüntetésében próbált segédkezni.

Katona Mariann
2015. 12. 19. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az ügyészség előállt a kitiltási ügy hátterével, beszámolójukban szerepel egy rejtélyes lobbista. Ön az?
– Igen, de nem vagyok lobbista. A Bunge Zrt.-vel egy kommunikációs megbízási szerződés keretében álltam kapcsolatban 2012 elejétől. A szerződés arra irányult, hogy kommunikációs eszközökkel próbáljuk meg kezelni az étolajpiacon tapasztalható, nagymértékű áfacsalásokból eredő piaci zavarokat. A hazai üzletekben forgalmazott étolaj közel fele áfacsalt termék volt, így a kereskedők nagyon olcsón tudták forgalmazni, viszont ellehetetlenítették annak a cégnek a termékeit, amely a jogszabályokat betartva gyártott és forgalmazott étolajat Magyarországon. Ami egyértelműen piacvesztést jelentett számára.

– Az ügyészség azt állítja, hogy önnek lobbiznia kellett kormányzati szerveknél az áfa csökkentése érdekében.
– Ez így nem igaz.

– Akkor hogyan került kapcsolatba azzal a férfival, aki ellen most vádat emeltek?
– Emlékeim szerint 2013 elején a magyar kormány egyre-másra kötötte az úgynevezett stratégiai megállapodásokat, döntően multinacionális cégekkel, és felmerült, vajon érdemes lenne-e erről többet megtudni. Ezzel a kérdéssel egy olyan ismerősömhöz fordultam, akiről úgy tudtam, hogy széles körű kapcsolatrendszerrel bír olyanok között, akik erre a kérdésre meg tudják adni a megfelelő választ. A válasz az volt, hogy stratégiai megállapodást ugyan nem kívánnak kötni, de el tudják intézni, hogy az étolaj áfája 27-ről 5 százalékra csökkenjen.

– Valóban kétmilliárd forint volt ennek az ára?
– Igen.

– Mitől tűnt hitelesnek a felvetés?
– Az üzenet átadója olyan kormányközelinek ismert szervezetre hivatkozott, amelyről hihető volt, hogy ilyesmiben el tud járni.

– A Századvégről és Heim Péterről beszélünk?
– Ebben a kérdésben az ügyészség illetékes válaszolni. Azt viszont fontos leszögezni, hogy az ajánlat hallatán a Bunge azonnal elhatárolódott.

– Az ügyészség szerint minderről a Bunge mellett az amerikai nagykövetséget is tájékoztatta. Pontosan hogyan került a külképviselet az ügybe?
– Itt fel kell idézni, hogy a Bunge vezetése önálló stratégiát dolgozott ki, amelynek keretében a társaság felvette a kapcsolatot az alapvető élelmiszerek hazai gyártóival, és velük közösen megalakította a Fórum Az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért nevű szervezetet. Tagjai között szinte a teljes magyar élelmiszeripart megtaláljuk. Én a fórum szóvivőjeként tevékenykedtem. Egyszer csak felhívtak telefonon, a hívó az amerikai követség munkatársaként mutatkozott be, és találkozót kért. Azt is közölte, hogy áfacsalási ügyben szeretnének velem beszélni. A találkozón elmondták, hogy az amerikai kormány jó ideje figyelemmel kíséri a hazai gabona- és étolajpiacon tapasztalható áfacsalás miatti zavarokat, miután ezek súlyosan sértik az amerikai cégek érdekeit. Én körvonalaztam nekik a fórum munkáját, valamint azt, hogy a Bunge vezetősége arra panaszkodott, hogy a hatóságok az ügyben semmit nem tesznek.

– Önt arra kérték az amerikaiak, hogy adja át üzenetüket a NAV-nak?
– Igen, arra kértek, hogy informálisan tájékoztassam a NAV-ot: az Egyesült Államok kész bármilyen eszközzel együttműködni az áfacsalás visszaszorítása érdekében, beleértve a tapasztalatcserét, anyagi források és megfelelő eszközök felkutatását és alkalmazását. Azt is kérték jelezni az adóhatóság felé, hogy amennyiben a jelen helyzet nem változik, az általuk az ügyben vétkesnek tartott személyeket szankciókkal fogják sújtani. Én ezt az üzenetet átadtam. Azóta pedig láthatjuk, kitiltottak hat embert az Egyesült Államokból.

– Az áfacsalások területén sikerült azért eredményeket elérni?
– A Fórum Az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért még 2012 első fél évében felkérte az Ernst & Young adószakértőit, hogy javaslatot dolgozzanak ki a magyar kormány számára: milyen áfakulcs bevezetése esetén kerülhető el, hogy a költségvetést hátrány érje. A szakértők ezt a szintet 9-10 százalékban határozták meg, akkoriban a hazai média ezt ismertette is. Emellett a Bunge jelezte, hogy széles körű adatgyűjtést folytatott a hazai étolajpiacon, felderítendő az áfacsalt termékek gyártóit, disztribútorait. Ezt az anyagot először a Bungéval kapcsolatban álló NAV-illetékeseknek adták át, de miután ennek hatása nem volt, megkértek, hogy keressünk más utat a bizonyítékok átadására. Ez ügyben a fórum vezetése és én személyesen tárgyalást folytattam a NAV illetékeseivel, ahol a bűnügyi elnökhelyettes, Sors László közölte, hogy beosztottai kapcsolatba fognak velem lépni. Ez megtörtént, és én a Bunge által összegyűjtött bizonyítékokat a NAV rendelkezésére bocsátottam. Ennek eredményeképpen indultak nyomozások az ügyben, amelyek egy részéről a nemzetgazdasági miniszter 2013 végén a parlamentben be is számolt. Mára sikerült elérni, hogy a hazai élelmiszerboltok polcain áfacsalt étolaj nem található.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.