Konrád: Orbán nem jó ember, de igaza van

Az író szerint a kormányfő nem jó demokrata, de igaza volt Merkellel szemben.

MNO
2015. 12. 21. 13:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor nem jó demokrata és szerintem nem jó ember, de igaza volt Angela Merkellel szemben – fejtette ki Konrád György a The New York Timesnak. Az író úgy látja, míg Európa nem tudott közös megoldást találni a problémára, addig Magyarország bölcsen határai lezárásáról döntött.

A cikkben megemlítették, hogy a sokak által kritizált magyar megoldások egy idő után több helyütt is normává váltak. Példaként hozták fel a francia Nemzeti Front erősödését és a lengyel választások eredményét.

Gyarmati István volt nagykövet az Európai Unió tehetetlenségéről beszélt a cikkben: mint mondta, Orbánék álláspontja azért is válhat népszerűbbé, mert az EU-ban az ésszerű politizálásnál fontosabbnak ítélték meg az alapvető jó szándékot. Mint mondta, a valóság kellemetlenebb, mint azt a baloldal és a közép válaszai sugallják.

A cikkben Kovács Zoltán szóvivő az európai naivitást emelte ki, és felhívta rá a figyelmet: a Fidesz már korábban megfogalmazta aggályait, de akkor emiatt xenofóbnak bélyegezték. Mint hozzátette, mégis a magyar vezetésnek lett igaza.

Korábban Konrád a La Repubblicának beszélt arról: a határra vont kerítés kudarc, de a migráció okozta valós problémákra a baloldal nem volt képes reflektálni. Az író hozzátette, hogy a bevándorlók csalódása Európában negatív következményeket von maga után. Konrád úgy vélte, míg a németeknek kellenek a jól képzett mérnökök és orvosok, Magyarországnak nem szír munkaerő kell, hisz ott vannak még a határon túli magyarok is. Konrád már akkor is arról beszélt, hogy Orbánnak lehet igaza menekültügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.