Minden korábbinál kevesebben járnak egyetemre

Több mint tízezerrel csökkent egy év alatt a hallgatók létszáma.

MNO
2015. 12. 21. 9:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint tízezerrel kevesebb lett a hallgatók száma egy év alatt, most már csak 295 ezren vannak – számolt be róla a Világgazdaság. Legutóbb az 1998/99-es tanévben tanultak háromszázezernél kevesebben felsőoktatásban. Radó Péter oktatáskutató korábban arról beszélt a lapnak: kétszer annyival csökkent az elmúlt években a felsőoktatásba lépők száma, mint demográfiai okok alapján kellett volna.

Az idei tanévben 210 ezren vesznek részt nappali képzésben a KSH adatai szerint, míg ez a szám egy évvel korábban hétezerrel magasabb volt. Köztük 195 ezren vannak alap-, mester- vagy osztatlan képzésben. Négyezerrel kevesebben, 85 ezren választották a felsőoktatás részidős formáit. Tavaly még ötezerrel többen tettek nappali- és felsőoktatásban sikeres érettségi vizsgát: idén ez már csak 72 ezer embernek jött össze. A sikeres szakmai vizsgázók száma 13 százalékkal esett a tavalyihoz képest, idén már csak 48 ezer főnek sikerült.

Kevesebb pénzt is fordítottak oktatásra: GDP-arányosan a a 2010-es 4,75 százalékból 2013-ra 3,93 százalék lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.