Rendőri felszólítás: mindenki annyit kap, amennyit érdemel?

Szúrópróbaszerű vizsgálatot rendeltek el a migráció miatt túlmunkát végző rendőrök illetményének kifizetésével kapcsolatban.

MTI
2015. 12. 21. 9:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet szombaton írta meg, hogy karácsony előtt kapta kézhez több tucat rendőr azt a felszólító levelet, amelyben munkáltatójuk több százezer forintnyi túlóradíj visszafizetését követeli tőlük. Mindannyian a déli határnál teljesítettek szolgálatot, legtöbbször napi 16 órában. A Tettrekész szakszervezet főtitkára szerint tisztességtelen, jogalap nélküli eljárásról van szó, és ha kell, bíróság előtt is kiállnak kollégáik igazáért.

Mint ahogy már mi is többször megírtuk, a szeptemberi migránshullám csúcspontján lehetett hallani arról, hogy a déli határ mentén szolgálatot teljesítő egységek olykor sem rendes ellátást, sem szállást nem kapnak. Megkerestük a rendőröknek, katonáknak adományokat gyűjtő Facebook-oldal egyik moderátorát, és alkalmunk nyílt terepen is megtapasztalni, hogyan fogadják az érintettek a lakossági adományokat, miképpen vélekednek a kerítésről az éj leple alatt, névtelenül nyilatkozva. Riportunkat Röszkéről itt olvashatja.

A bérekkel kapcsolatban Balogh János vezérőrnagy újságíróknak elmondta, az országos rendőrfőkapitány szúrópróbaszerű vizsgálatot rendelt el a tömeges migráció miatt túlmunkát végző rendőrök illetményének kifizetésével kapcsolatban, és ennek során több szabálytalanságot is találtak. Ezért tételes ellenőrzés indult az összes túlszolgálatot ellátó rendőr illetményével kapcsolatban – tette hozzá.

A vizsgálatok eredményeként hozzák meg azokat a döntéseket, melyek a jogszerű járandóság biztosítása mellett az esetlegesen jogalap nélkül felvett illetményrészek visszafizetésére vonatkozik – közölte a tábornok.

A főkapitány-helyettes hangsúlyozta, „minden rendőr megkapja a jogos járandóságát, annyit és csak annyit”.

Elbúcsúztatták a magyar–szerb határt őrző szlovák kontingenst, ezzel véget ért a visegrádi országoknak (V4) a határrend fönntartására indított közös művelete. A második váltásként, novemberben érkezett félszáz rendőr munkájáért Balogh János, a Készenléti Rendőrség parancsnoka mondott köszönetet hétfőn Szegeden.

Magyarország a jogi, a technikai határvédelmen és az ehhez szükséges humánerőforráson nyugvó új határvédelmi rendszert vezetett be. A feladathoz szövetségeseket keresett, és a szlovákiai rendőrök voltak az elsők, akik segítségül érkeztek – közölte Balogh János.

A szintén a magyar–szerb határon szolgáló cseh és lengyel egyenruhások már december első felében befejezték munkájukat. A szlovák és a cseh rendőrök, valamint a lengyel határőrök feladata a határátkelőhelyek közötti biztonsági határzárral védett zöldhatár őrzése, gyalogos, illetve gépkocsizó járőr- és figyelőszolgálat ellátása, valamint az ország belsejében végzett ellenőrzések támogatása volt. Intézkedni magyar rendőri felügyelettel, a magyar jog alapján tudtak. A külföldi egyenruhások a magyar rendőrökkel és katonákkal láttak el közös járőrszolgálatot. Saját egyenruhájukat, fegyverüket viselték, saját szolgálati gépkocsijukat is használták, és V4 feliratú karszalagot hordtak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.