Szerdától lehet jelentkezni a felsőoktatási képzésekre

A felvételizők legfeljebb hat helyet jelölhetnek meg.

MTI
2015. 12. 23. 21:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közölték: a felsőoktatási felvételi eljárással kapcsolatos hivatalos információkról és az intézmények által meghirdetett képzésekről a jelentkezők a Felvi.hu oldalon közzétett Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban olvashatnak. A tájékoztató tartalmazza a meghirdetéseket, az aktuális szabályokat, a pontszámítási módszereket és egyéb, az érvényes jelentkezéshez szükséges tudnivalókat. A tájékoztató január végéig várhatóan frissül a hivatalos kiegészítéssel, amely tartalmazza a megjelenés utáni esetleges változásokat.

A jelentkezők 2015. december 23. és 2016. február 15. között kizárólag a honlapról elérhető E-felvételi rendszeren keresztül nyújthatják be jelentkezésüket – olvasható a közleményben. Hozzátették: az E-felvételi használatához első lépésként regisztrálni kell az oldalon, a végleges jelentkezéseket legkésőbb 2016. február 15-e éjfélig kell rögzíteni. A jelentkezés hitelesítésének határideje 2016. február 23-a, hitelesíteni legegyszerűbben az Ügyfélkapun keresztül lehet.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a felvételizők legfeljebb hat helyet jelölhetnek meg, hármat díjmentesen, további háromért pedig egyenként kétezer forint kiegészítő díjat kell fizetniük jelentkezéskor.

Közölték: a pontszámítást alapképzésen, osztatlan képzésen és felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben végzik, vagyis a tanulmányi és érettségipontok – maximum 400 – mellé különböző jogcímeken legfeljebb 100 többletpont kapható. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a Felvi.hu Egyetemek, főiskolák oldalain a meghirdetett képzések mellett. A jogszabályi minimumponthatár idén változatlan: az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzések esetében pedig 50 pont.

A ponthatárokat várhatóan 2016. július 26-án hirdetik ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.