Tarlós „óvatos optimizmussal” tekint a pályázatra

Kilencen látták el névjegyükkel az együttműködési megállapodást.

MTI
2015. 12. 07. 11:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dokumentumot – amely rendelkezik a benyújtandó pályázat intézményrendszeréről: a felállítandó sportolói bizottságról, az olimpiai védnökök testületéről, valamint az olimpiai egyeztető fórumról – kilencen látták el kézjegyükkel.

Tarlós István főpolgármester a politikai összefogásra hívta fel a figyelmet, s kijelentette, „óvatos optimizmussal” tekint a magyar olimpiai pályázatra. „Mozgalmas két év következik, 2017 nyarán Budapest lesz a házigazdája a vizes világbajnokságnak, ez pedig nagy próba lesz számunkra, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem sokkal ezután, ősszel, Limában dönt a 2024-es játékok rendezőjéről” – mondta a főpolgármester. Hozzátette: siker esetén kevesebb mint hét év áll rendelkezésre a felkészülésre és a szükséges beruházások megvalósítására, ami nem kevés idő, de egy olimpiai felkészüléshez nem is sok, ezért „lazsálni nem lesz lehetőségünk”.

Tarlós emlékeztetett rá, hogy a NOB egy éve fogadta el az Agenda 2020 elnevezésű reformcsomagot, támogatva az olcsóbb és megtérülő játékokat, az ideiglenes és elbontható helyszíneket, a több városban történő, akár országhatárokon túlnyúló rendezést. „Ez előnyös a közép-európai városok, elsősorban talán Budapest számára is” – jelentette ki a főpolgármester.

Tarlós arról is beszélt, hogy Magyarország az egyetlen, száznál több olimpiai aranyérmet nyert ország, amely még nem rendezhetett ötkarikás eseményt, s „pozitív ténynek” nevezte, hogy a budapesti pályázatot a magyar lakosság egyre nagyobb többsége támogatja. Utalt a PricewaterhouseCoopers nemzetközi tanácsadó cég által készített megvalósíthatósági tanulmányra, amely szerint az olimpiához kapcsolódva a nemzetgazdasági többletjövedelem 2015 és 2030 között 1100 milliárd forintra becsülhető, „ami több az olimpiához szükséges nettó államháztartási befektetés összegénél”.

A főpolgármester hangsúlyozta, „nem szabad a megaberuházások kísértésébe esni”, nem az athéni út a követendő, az olimpiához szükséges infrastruktúrát, létesítményeket a józan szempontok figyelembevételével kell megtervezni. Pozitív példának a 2012-es londoni játékokat hozta fel.

Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat vezetője azt mondta, Budapest erős és esélyes pályázó, amelynek az a javaslata a NOB számára, hogy vele közösen tegye működővé, váltsa valóra a gazdaságos olimpia reformját, együtt ültessék át a gyakorlatba az Agenda 2020 reformot. Fürjes hangsúlyozta, a fővárosnak a legösszetettebb globális választáson kell helyt állnia, „a feladvány” pedig az első közép-európai, egyben az első magyar olimpia. Fürjes szerint az Agenda 2020, valamint Magyarország húszéves fejlődési pályája, illetve az, hogy egy „igazi olimpiai nemzet vagyunk”, adja a pályázat erős alapját. „Ma nem tudunk olimpiát rendezni, de közel 10 év múlva akarunk házigazdák lenni, s akkor pontosan 20 éve leszünk az Európai Unió tagjai, addigra 20 ezer milliárd forint uniós támogatást költünk infrastrukturális fejlesztésekre, tehát akkor a játékoktól függetlenül is eljutunk odáig, hogy meg tudjuk rendezni az olimpiát” – mondta.

Fürjes kiemelte, a pályázat szerint a magyarországi olimpia „nemzeti olimpia” lesz, 100 százalékos összhangban az Agenda 2020-szal, s a cél az, hogy az országnak ne legyen olyan pontja, ahonnan nem lehet 90 perc alatt valamelyik ötkarikás eseményt megközelíteni. A sikerhez a kormánybiztos szerint három feltételnek kell teljesülnie: kell egy hiteles történet Budapestről, egy részletes és alapos olimpiai terv, illetve egy „hatékony, ügyes, jó” kommunikáció.

Fürjes jelezte: az olimpiai védnökök testülete megváltozott formában tovább működik, létrehozzák a Budapest 2024 sportolói bizottságot, amely aktívan részt vesz a pályázat kidolgozásában, érvényesíti a sportolók szempontjait, s amelynek egyetértése nélkül, összhangban az „athletes first” olimpiai elvével, nem nyújtanak be pályázatot.

A testület elnöke Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó, tiszteletbeli elnöke pedig Kárpáti György háromszoros ötkarikás győztes vízilabdázó, a Nemzet Sportolója lesz. A MOB és a fővárosi önkormányzat létrehozza a Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-t, amelynek sportigazgatója Mizsér Attila olimpiai bajnok öttusázó, a városépítészeti, műszaki ügyek igazgatója pedig Finta Sándor fővárosi főépítész lesz. A társaság feladata lesz többek között az operatív feladatok ellátása, a pályázati anyagok elkészítése, illetve elkészíttetése, valamint a kommunikációs tevékenység szervezése.

A kormánybiztos hozzátette, már a pályázati részvétel is győzelem, mert ma a világon naponta emlegetik Budapestet a másik három kandidálóval, Los Angelesszel, Rómával és Párizzsal együtt, így a pályázatnak megfizethetetlen reklámértéke van. Fürjes szerint technikailag hibátlan pályázatra van szükség, a 2017-es vizes vb-t és a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált tökéletesen kell megrendezni, mert a NOB-tagok „kis túlzással innen utaznak Limába” a 2024-es helyszínkijelölő ülésre.

A felek a most aláírt megállapodásban rögzítették, hogy a pályázat folyamatának stratégiai irányítása és vezetése, a pályázati eljárásban részt vevők tevékenységének koordinálása Fürjes Balázs feladata, azzal, hogy az ő tevékenysége és eljárása nem csorbíthatja a MOB és a fővárosi önkormányzat jogait és hatáskörét.

A megállapodást Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, Szabó Bence MOB-főtitkár, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Fürjes Balázs, Szabó László a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Schmitt Pál a NOB tagja, valamint Kovács Ágnes, Kárpáti György és Kovács István ökölvívó olimpiai bajnok írta alá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.