Tényleg elszakadnának a fővárostól a Pest megyeiek?

Csütörtökig 180 Pest megyei település jelezte, hogy támogatja Pest megye önálló régióvá válását.

MTI
2015. 12. 10. 22:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ambrus András elmondta: a hiányzó hét településen a napokban tartanak képviselő-testületi ülést, amelyen döntenek arról, támogatják-e az önállósodási szándékot.

A sajtófőnök felidézte: a megyei közgyűlés október 30-án egyhangúlag támogatta az önálló Pest megye régió kialakítását, és az ülésen döntöttek arról is, hogy felkérik a megye települési önkormányzatait, képviselő-testületi határozattal fejezzék ki támogatásukat. Hozzátette: Budapest és Pest megye kettéválasztását a Fővárosi Közgyűlés is egyhangúlag támogatta.

Ambrus András emlékeztetett arra, hogy Pest megye jelenleg a fővárossal közösen alkotja a közép-magyarországi régiót, és Budapest fejlettségi szintje miatt nem jogosult olyan mértékű európai uniós támogatásokra, mint a fejletlenebb régiók.

A régióhatárok módosítása a kormány kezdeményezésére az Európai Bizottság jóváhagyásával történhet – magyarázta a hivatal munkatársa.

A kormánynak 2016. februárig kell jeleznie a módosítási szándékot az Európai Uniónak. Az önálló régióvá válás előnyeit Pest megye a következő uniós fejlesztési ciklustól, 2021-től élvezheti – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.