Több mint százmilliót vehettek fel eljárás nélkül

Feltehetőleg túlárazva, közbeszerzési eljárás nélkül vett fel 116 milliót egy családi vállalkozói kör.

MNO
2015. 12. 10. 9:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg túlárazva, közbeszerzési eljárás nélkül vett fel 116 millió forintot egy békéscsabai családi vállalkozói kör – számolt be róla a Népszabadság. A kistérségi társulást ekkor Vantara Gyula fideszes polgármester vezette. A kistérségi társulás ügyében a békéscsabai jegyző, Bacsa Vendel feljelentést tett csalás, hűtlen kezelés, hanyag kezelés, számviteli fegyelem megsértése, zugírászat és más bűncselekmények gyanúja miatt.

Az önkormányzat nyár óta vizsgálta a Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérség Társulás által 2011. november 3. óta megkötött szerződéseket. A feljelentésről a képviselők többsége döntött.

A Kistérségi Szociális Intézménynek közbeszerzési eljárás keretében kellett volna meghirdetnie olyan feladatokat, amelyeket a Haranginé Ádám Zsuzsanna vezette Joghatás Kft.-re bízott. Szakértői becslés szerint ez legalább tizenhat alkalommal elmaradt, és olyan munkák leszámlázása is megtörténhetett, amelyekről a megbízottaknak nem is volt szerződésük. A Harangi ügyvédcsalád tagjai és a Joghatás Kft. összesen 167 millió forint értékben kapott megbízásokat, míg a szociális intézmény dolgozóinak átlagfizetése 105 ezer forint.

A bűnvádi feljelentéshez kellett a Fidesz-többség is, hiszen a független Szarvas Péter vezette önkormányzat képviselő-testületének 17 tagjából 10 a Fidesz–KDNP-ből jön.

A Joghatás Kft. valamennyi szerződését értékaránytalanságra és jogszerűtlenségre hivatkozva szüntették meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.