Tőkés kínos pillanatokat okozott Orbánnak

Az erdélyi püspök nem írta alá a határon túli vezetők nyilatkozatát, beszédet sem mondott, és elviharzott a szünetben.

GB
2015. 12. 10. 12:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December 3-án a kicsinosított Várkert Bazárban tervezték aláírni a határon túli magyar politikai vezetők legmagasabb fórumának zárónyilatkozatát, de az örömbe üröm keveredett. A Népszabadság úgy tudja, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, Tőkés László nem szignálta a dokumentumot. A papíron Orbán Viktor, Semjén Zsolt és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök után egyből az ő neve következik, vagyis előkelő helyen szerepel, ennek ellenére a politikus visszakozott. Ez már csak azért is furcsa, mert a nyilatkozat tartalmazta Tőkés legfontosabb törekvését, a külhoni magyarság autonómiáját.

A lap forrásai azt mondták, Tőkés László Kelemen Hunor után tartotta volna meg beszédét a rendezvényen. Mivel az előtte felszólaló Orbán és Kelemen is kicsúszott időkeretéből, a szervezők arra kérték Tőkést, a tervezettnél rövidebben szólaljon fel, a politikus viszont a hírek szerint ebbe nem ment bele – ezt közölte is a hallgatósággal –, a szünetben pedig távozott a Máért-ülésről. Orbán állítólag ekkor még a teremben volt, és kínos mosollyal reagált.

Tőkés sokat köszönhet Orbán Viktornak és a Fidesz–KDNP-kormánynak. A miniszterelnök ötlete nyomán merült fel, hogy a határon túli magyar vezetők is kerüljenek fel a párt európai parlamenti listájára, Tőkés így került Brüsszelbe. A Fidesz korábban az erdélyi püspök pártját, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot tekintette legfőbb szövetségesének a politikai platformok közül. A hírek szerint viszont az utóbbi időben a Fidesz közeledett az RMDSZ-hez, és immár nem az EMNT kapja a legnagyobb támogatást Magyarországról. Elképzelhető, hogy Tőkés feltételezett sérelmei közül ez válthatta ki tettét.

Tőkés lépése egyébként egyáltalán nem előzmény nélküli. Egy májusi könyvbemutatón, ahol kollégánk is jelen volt, azt mondta, már ő maga sem érti Orbán Viktor nemzetpolitikai törekvéseit, követhetetlennek, átláthatatlannak tartja azokat. Az RMDSZ-t pedig az erdélyi MSZP-nek gondolja a pártelnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.