Ünnepi szolgálat

Karácsonykor komolyabb rendvédelmi jelenlétre kell számítani.

Szemán László–Tompos Ádám
2015. 12. 24. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Munkával „ünnepel” a rendőrállomány egy része; az országos rendőrfőkapitány november 1-jén rendelte el országszerte a fokozott közbiztonsági akciót, ami január 31-ig tart. Ez azt jelenti, hogy bár nincs mozgósítás, de a rendőrségnél a hétköznapi létszámnál többen vannak szolgálatban. A pontos számot firtató kérdésünkre az Országos Rendőr-főkapitányság annyit közölt, „a feladatokhoz szükséges létszám rendelkezésre áll az ünnep alatt is”. Az érvényben lévő fokozott ellenőrzés miatt karácsony napjaiban is számítani lehet közúti ellenőrzésre és szondáztatásra. A rendőrség azt tanácsolja, senki se vezessen, ha alkoholt fogyasztott. Lehetnek ellenőrzések szenteste is, mert a rendőrség tapasztalata szerint ilyenkor is történnek például autólopások. Az ünnepek alatt gyakoriak a tömegközlekedési járműveken és a sok embert vonzó rendezvényeken elkövetett lopások, illetve a garázdasággal kapcsolatos bűncselekmények, a közterületi rendőri jelenlétre ezért is szükség lehet.

Érvényben marad a november 13-i párizsi terrortámadások után elrendelt 3-as fokozatú terrorkészültség, így számítani lehet arra, hogy adott esetben ismét megjelennek a közterületeken a gépkarabélyos rendőrök és katonák. Ez akkor következhet be, ha a Terrorelhárítási Központ és a titkosszolgálatok elemzői a külföldi társszolgálatoktól folyamatosan beérkező információk értékelése során úgy ítélik meg, hogy szükség van a fokozott fegyveres közterületi jelenlétre. A nyugat-európai titkosszolgálatok mindenesetre nem tudják kizárni, hogy a kereszténység egyik legnagyobb ünnepét terroristák próbálják meg tönkretenni. Belgiumban például a legmagasabb terrorveszélyszint van érvényben. Lapunkkal ugyanakkor illetékesek azt közölték, Magyarország terrorfenyegetettsége nem nőtt.

Változik a tömegközlekedés ma és karácsony napjaiban. A fővárosban utazókat a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) arra kéri, semmiképpen se megszokásból utazzanak a következő napokban, különösen szenteste. A BKK javasolja, hogy a cég honlapján található menetrendkereső vagy a FUTÁR utazástervező segítségével tájékozódjanak az utasok. Budapesten ma a bevásárlóközpontokhoz közlekedő járművek 13-14 óra körül indulnak utoljára, a többi járat reggel és napközben – hozzávetőlegesen a 15 és 16 óra közötti időszakig – a szombati menetrend szerint, de rövidített üzemidővel közlekedik. Az utolsó metrószerelvények 15.19 és 15.47 óra között indulnak a végállomásokról. Pótlásukat éjszakai buszokkal és a hét-nyolc percenként járó 4-es, 6-os villamossal oldják meg. Pénteken és szombaton ünnepi menetrend szerint közlekednek a fővárosi járatok.




Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.