350 ezer forintos fizetés járt Hegedüs megbuktatásáért

Hegedüs István az Országos Roma Önkormányzat önfeloszlatását kezdeményezheti.

MNO
2016. 01. 27. 13:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hegedüs István szerint a január 18-ai ülésről a kormányhivatal döntése gyorsan megszületett, de abban „nagyon sok a törvénytelenség”, és egy – a sajtótájékoztatón lejátszott hangfelvételre hivatkozva arról beszélt: azért vesztette el a testületben a többség támogatását, mert pénzt ajánlottak azoknak, akik hátat fordítottak neki – írta az MTI.

A Hvg.hu tudósításából az is kiderült, Hegedüs úgy tartja, hogy a jelenlegi 47 tagú önkormányzat jelentős része megvásárolható. A Hvg.hu szerint a sajtótájékoztatón lejátszott hangfelvételen Farkas Flórián miniszterelnöki romaügyi megbízott az egyik képviselőnek 350 ezer forintos fizetést ajánlott, cserébe azért, hogy Hegedüs megbuktatása mellett szavazzon.

Hegedüs István azt mondta: nagyon aggályos volt a január 18-ai rendezvény lebonyolítása. Azon sem ő, sem az ORÖ – ott felmentett – hivatalvezetője nem vett részt, azt sem tudni, ki volt jelen, és voltak-e olyanok a teremben, akiknek ehhez nem volt joguk – tette hozzá.

Utalva arra, hogy a nemzetiségi törvény, valamint az ORÖ szervezeti és működési szabályzata szerint az elnök feladata a közgyűlés összehívása és vezetése, megjegyezte: ő senkinek nem adott felhatalmazást az ülés vezetésére. Egyébként is életszerűtlennek nevezte, hogy négy helyettese közül éppen azt bízza meg ezzel, akit másik frakció, nem a Lungo Drom delegált a tisztségre.

Az MTI kérdésére Hegedüs István közölte: harminc napon belül megtartják a testület következő ülését, és elképzelhető, hogy akkor kezdeményezni fogja az ORÖ önfeloszlatását. „Én sosem voltam megélhetési politikus, nem a pénzért vállaltam ezt a feladatot” – hangsúlyozta.

Buri Edina, az ORÖ múlt hétfői ülésen felmentett hivatalvezetője jelezte: az ülés szabálytalan megtartására hivatkozva kérik az ott hozott döntések megsemmisítését, ő pedig munkaügyi bírósághoz is fordul, mert nem indokolták felmentését.

A fővárosi kormányhivatal keddi tájékoztatása szerint amíg bíróság nem szünteti meg tisztségét, Hegedüs István látja el az ORÖ elnöki feladatait. A kormányhivatal az ORÖ január 18-án megtartott közgyűlési üléséről beérkezett jegyzőkönyv alapján törvényességi felügyeleti eljárást folytatott le, és ennek eredményeként megállapította, hogy a közgyűlés megtartásával, illetve levezetésével szemben jogi kifogás nem emelhető. Az ülésen hozott határozatok nagy részével kapcsolatban azonban a hivatal törvényességi kifogást emelt, és törvényességi felügyeleti intézkedés keretében felhívást intézett a közgyűléshez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.