60 milliós túlárazás? Hangfelvételt mutatott be az LMP

2012-ben arról beszéltek politikusok, hogyan zajlik a közbeszerzés Magyarországon.

mr
2016. 01. 28. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állítása szerint fideszes politikusok mondják el, hogyan működik a közbeszerzés rendszere azon a titkos hangfelvételen, melynek leiratát csütörtökön bemutatta Hadházy Ákos az innentől heti rendszerességgel jelentkező első korrupcióinfós tájékoztatóján.

A politikus a szekszárdi Wosinsky óvodát említette, melynek bővítésére pályázatot írtak ki. Ennek 66 millió forintba kellett volna kerülnie, azonban a közbeszerzési pályázatot mégis 120 millió forintra írták ki, ami végül 130 millióra emelkedett. Hadházy szerint a bővítés során „sok pitiáner trükk volt”, például az óvoda kerítése alá ugyanolyan alapot terveztek, mint az épület alá.

Hadházy szerint az általa bemutatott felvétel egy 2012-es fideszes frakcióülésen készült, melyen Ács Rezső, Szekszárd jelenlegi polgármestere, illetve Máté Péter polgármesteri főtanácsadó hallható (a tanácskozáson Hadházy Ákos is részt vett, még fideszes képviselőként). Hadházy Ákos jelezte: a felvételen Ács elmondja, úgy zajlik az uniós támogatások elosztása, hogy mikor egy cég megérkezik az önkormányzathoz és hozza a projektet, akkor az önkormányzat eleve erre írja ki a pályázatot. Így a közbeszerzések legnagyobb része humbug.

A politikus az ügyben két hónappal ezelőtt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságon azonban azt mondták neki, ez inkább költségvetési csalásnak minősülne. Azonban mivel ebben nem voltak biztosak a rendőrségen, a jövő héten újra meghallgatják a politikust.

A felvétel:

Hadházy a sajtótájékoztatón kijelentette: a legnagyobb volumenű bűncselekményeket az EU-s pénzek elcsalása jelenti, ennek a működésnek az első csápja pedig a minisztériumokban van. „Elsősorban Lázár és Balog minisztériumában dőlnek el a dolgok.” Mint mondta, úgy zajlik ez általában, hogy fideszes önkormányzatok és különböző cégek alibi közbeszerzéseket folytatnak le.

A sajtótájékoztató hátterében Lánczi Andrást idézték. A Századvég Alapítvány elnöke a Magyar Időknek nyilatkozta decemberben, hogy „amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.